Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η
οικογένεια καθισμένη γύρω από το καθημερινό τραπέζι είναι ένας
θεσμός που όσο και αν έχει ατονήσει, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά
κέντρα με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, εξακολουθεί να είναι μια
από τις πιο ανθρώπινες και συμπαθητικές πλευρές της καθημερινής
ζωής στην Τουρκία. Ένα σεβαστό  πρόσωπο είναι ο επισκέπτης,
είναι το πρόσωπο που απολαμβάνει το σεβασμό και την περιποίηση από
όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα από τον οικοδεσπότη του σπιτιού,
που τον καθίζει όχι μόνο δίπλα του αλλά και στην κορυφή του
τραπεζιού.

Οι
επισκέπτες – μουσαφίρηδες θεωρούνται ότι είναι σταλμένοι από το
Θεό, αποκαλούνται
Tann musafiri (επισκέπτες του Θεού)
και είναι ευλογία για το σπίτι.
Ο σεβασμός που δείχνουν οι Τούρκοι στο φαγητό
αλλά και η συμμετοχή τους στα οικογενειακά γεύματα είναι σημεία που
αναφέρονται ακόμη και στο Κοράνι: «Να συμμετέχετε στο οικογενειακά
γεύματα γιατί είναι ευλογημένα». τον οικοδεσπότη του σπιτιού, που
τον καθίζει όχι μόνο δίπλα του αλλά και στην κορυφή του τραπεζιού.
Οι επισκέπτες – μουσαφίρηδες θεωρούνται ότι είναι σταλμένοι από το
Θεό, αποκαλούνται Tann musafiri (επισκέπτες του Θεού) και είναι
ευλογία για το σπίτι.

Τα παλιά χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα, σε πολλές περιοχές, το
τραπέζι του φαγητού ήταν ο χαμηλός με τα 6 πόδια σοφράς,
σκεπασμένος με ένα κιλίμι, στο μέσο του δωματίου. Οι συνδαιτυμόνες
καθισμένοι σε μαξιλάρια γύρω-γύρω έπαιρναν το φαγητό από ένα και
μοναδικό σκεύος, τοποθετημένο στη μέση του τραπεζιού κοινό για
όλους.

Ένα τούρκικο γεύμα κατά κανόνα αρχίζει με μια σούπα. Υπάρχουν
άπειρες σούπες με τραχανά, με γιαούρτι, με κοτόπουλο και φιδέ, με
φιστίκια κ.ά. Από τις πιο εορταστικές και όχι άδικα, είναι η σούπα
του γάμου (σούπα κρέμα με αρνάκι). Η σούπα γενικά τιμάται ως
σημαντικό φαγητό μια που μαζί με το ψωμί αποτέλεσαν τις δύο
μοναδικές τροφές που έθρεψαν για χρόνια γενιές ολόκληρες.

Οι περίφημοι μικροί μεζέδες είναι πολύ χαρακτηριστικοί
της τουρκικής κουζίνας. Το όνομά τους -meze- ως όρος γαστρονομικός
έχει καθιερωθεί σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Το κύριο γεύμα αποτελείται από σειρά πιάτων με κρέας, κοτόπουλο,
ψάρια, λαχανικά, σουβλάκια, που ανάλογα με την περιοχή ψήνονται στα
κάρβουνα ή στο φούρνο και πασπαλίζονται με το κατεξοχήν τουρκικό
μπαχαρικό, το σουμάκ (υπόξινη σκόνη με σκούρο κόκκινο χρώμα, από
τους καρπούς του ομώνυμου δέντρου). Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι
πίτες και τα μπουρέκια με φύλλο, τα διάφορα τυλιχτά, ντολμάδες ή
σαρμάδες, που σερβίρονται τις περισσότερες φορές με σάλτσα
γιαουρτιού, αρωματισμένου με σκόρδο και  λίγο λιωμένο φρέσκο
βούτυρο ή σουμάκ από πάνω.

Πρωταγωνιστές σε όλα τα εορταστικά, θρησκευτικά και μη
πιάτα είναι το αρνί.
Μια και όταν μιλούν οι Τούρκοι για
κρέας εννοούν το αρνί. Όλα τα μέρη του αρνιού μαγειρεύονται με
διαφορετικό τρόπο και τίποτα δεν πάει χαμένο.Αρνί στην κατσαρόλα με
φρούτα, ουρά βραστή, πλευρά αρνιού γεμιστά, αρνί με
μελιτζανοσαλάτα, αρνί σουβλάκι, αρνί στην λαδόκολλα κ.ά.

Σημαντική θέση έχει στο τραπέζι το κοτόπουλο. Μαγειρεύεται με
διάφορους τρόπους, σούπα, κατσαρόλα, ψητό, στα κάρβουνα σαν κεμπάπ
κεφτές. Το ψητό είναι γεμιστό με αποξηραμένα βερίκοκα και αμύγδαλα.
Αγαπημένο πιάτο είναι τα συκωτάκια κοτόπουλου σοταρισμένα με σκόρδο
και σερβιρισμένα με ρύζι και ξηρούς καρπούς.

Περίφημοι και διάσημοι οι κεφτέδες και τα κεμπάπ με
άπειρες συνταγές που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.

Αγαπημένο φαγητό των Τούρκων και των επισκεπτών όχι μόνο γιατί
είναι πολύ νόστιμα αλλά και γιατί ο κιμάς θεωρείται ο πιο
οικονομικός τρόπος για να μαγειρευτεί το κρέας. Μία μικρή ποσότητα
του ψιλοκομμένου κρέατος με ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, άλλοτε
πλιγούρι, με πατάτα βραστή, με μυρωδικά, με μπαχαρικά και αυγά,
κάνουν (ένα) παιχνίδι γευστικών απολαύσεων.

Οι κιμάδες ψιλοκόβονται με μαχαίρι πλάθονται σε μικρά στρογγυλά
σχήματα, οβάλ ή σε σχήμα λεμονιού. Ψήνονται στο φούρνο ή στα
κάρβουνα, τηγανίζονται ή βράζονται. Σουβλάκι από τα Άδανα είναι το
μπιφτέκι που έχει πάρει την ονομασία του από την ομώνυμη περιοχή.
Μόλις ψηθεί το βγάζουν από την σούβλα και το σερβίρουν πάνω σε
πίτες με φρέσκια σαλάτα, πασπαλισμένο με σουμάκι και κόκκινο γλυκό
πιπέρι, το συνοδεύουν με γιαούρτι.

Αλιναζίκ-Παραδοσιακή συνταγή: Κεμπάπ
ψιλοκομμένο πάνω σε μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι.

Ισλί-κιοφτέ: Γεμιστός κεφτές παραδοσιακό πιάτο
που ετοιμάζει η πεθερά για την νύφη. Τα κεφτεδάκια πλάθονται και
κλείνονται μέσα σε ζυμάρι από πληγούρι και κιμά. Το ζυμάρι
σφραγίζεται και ξαναπλάθεται. Η διαδικασία αυτή συμβολίζει ότι τα
χείλη της νύφης πρέπει να είναι σφραγισμένα.

Σμυρναίικος κεφτές: Τα γνωστά μας Σμυρναίικα.
Γίνονται από αρνί και μοσχάρι. Πλάθονται σε μακρόστενο σχήμα,
τηγανίζονται και στην συνέχεια μπαίνουν σε ταψί στο φούρνο με
σάλτσα ντομάτας.

Παστρουμάς: Φτιάχνεται από βοδινό κρέας και
ήταν ένας από τους τρόπους συντήρησης του κρέατος στην Ανατολή.
Σερβίρεται κομμένος σε πολύ λεπτές φέτες, νοστιμίζει την φασολάδα,
γίνεται σαγανάκι με φρέσκο βούτυρο μπαίνει στις τραχανόσουπες και
γεμίζει την διάσημη πίτα Καισαρείας. Σουτζούκι – Γίνεται από
χοντροκομμένο κιμά πρόβειου ή μοσχαρίσιου κρέατος με σκόρδο, πιπέρι
και άλλα καρυκεύματα. Με το μείγμα γεμίζονται τα έντερα τα οποία
κρεμούν και στεγνώνουν στον αέρα. Σερβίρεται κομμένο σε λεπτές
φέτες, ψήνεται, μπαίνει στις σούπες και αντικαθιστά το κρέας.

Το φαγητό στο δρόμο είναι μία συνήθεια που κυριαρχεί στους
περισσότερους δρόμους της πόλης, μια παράδοση που συνεχίζετε.Θα
δοκιμάσετε απίθανες γεύσεις από τη νοστιμότατη κουζίνα
τους.Balik
Ekmek: Σάντουΐτς με ψητή παλαμίδα
ή ψητή σαρδέλα με ντομάτα ή με ροδέλα γλυκού κρεμμυδιού,.
Συνοδεύεται από τουρσί λαχανικών.Εξαιρετικά μύδια σε κουρκούτι
περασμένα σε σουβλάκι ή αν τα προτιμάτε φρέσκα με μια φέτα
λεμόνι.Hamsi: Αντζούγιες από τη Μαύρη Θάλασσα, τα
μικροσκοπικά ψαράκια σερβίρονται τηγανιτά χωρίς καθαρισμό με
ολόκληρα κεφάλια μόνα τους σε πιατέλα ή μαζί με ρύζι.

Η θέση που έχουν τα γλυκά στη συνείδηση των Τούρκων είναι μια
τρυφερή ανθρώπινη αντίληψη ότι το γλυκό συμβολίζει και γλυκιά ζωή.
Τα τραταρίσματα στο σπίτι αλλά και τα γλυκά σαν απαραίτητο δώρο που
πρέπει να κρατά ο επισκέπτης στο χέρι, όταν επισκέπτεται φίλους
του, έχουν πέρα από την προσφορά του γλυκού δώρου, και το
συμβολισμό για μια καλύτερη ζωή, γλυκιά σαν το γλυκό που
προσφέρεται «Να τρως γλυκά, να σκέπτεσαι γλυκά».

Σήμερα η Τουρκία είναι μία από τις επτά χώρες στον κόσμο που
παράγουν αρκετά προϊόντα για να θρέψουν το λαό της, δημιουργώντας
με φρέσκα υλικά νόστιμα παραδοσιακά φαγητά.

Top