ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μεγάλα θράψαλα ή καλαμάρια

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα

  • 2 πιπεριές χρωματιστές
    ψιλοκομμένες

  • 1 ώριμη ντομάτα κομμένη καρέ

  • 4 κ.σ. κους-κους

  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

  • 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο

  • 2 φλιτζ. κρασί λευκό

  • χυμό από 1 λεμόνι

  • αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμάρια,
αφαιρείτε τα πλοκάμια, τα ψιλοκόβετε για την γέμιση,
αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε να στραγγίξουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι
βάζετε το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε
το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρετε για 2΄-3΄. Προσθέτετε τα
πλοκάμια και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα σοτάρετε για 3΄. Ρίχνετε
και το κους-κους συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3΄-4΄. Σβήνετε με το
1 φλιτζάνι κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί, αλατοπιπερώνετε
και σιγοβράζετε για 3΄. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και
προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα
καλαμάρια με το μείγμα αφήνοντας λίγο κενό, γιατί θα φουσκώσει το
κους-κους με το ψήσιμο. Κλείνετε το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με μία
οδοντογλυφίδα. Τα βάζετε σε ένα μικρό ταψί. Σε ένα μπολ χτυπάτε το
υπόλοιπο ελαιόλαδο με το υπόλοιπο κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι
και πιπέρι. Περιχύνετε τα καλαμάρια, προσθέτετε και 1 φλιτζάνι
ζεστό νερό,. Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους
180οC για 40΄ περίπου. Αφήνετε
να κρυώσουν, τα κόβετε φέτες και τα περιχύνετε με τη σάλτσα.

Top