ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η ΠΟΛΗ ΚΑΘΡΕΠΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

Η Καστοριά είναι φημισμένη για τις βιοτεχνίες γούνας, τις περίφημες βυζαντινές εκκλησίες, την Μεγάλη Ιστορία της και φυσικά την πανέμορφη λίμνη.Η λίμνη Ορεστιάδα με το φυσικό της κάλλος είναι αναμφισβήτητα ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην πόλη της Καστοριάς. Κερδίζοντας το θαυμασμό των επισκεπτών με τη πρώτη ματιά. Η πανέμορφη πόλη καθρεπτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες κάθε εποχή του χρόνου.Αν τύχει και βρεθείτε εκεί όταν έχει χιονίσει ή παγώσει η λίμνη οι εικόνες θα σας μείνουν αξέχαστες.

Τα τείχη του Ιουστινιανού, το 550μ.Χ. μαρτυρούν τη βυζαντινή ιστορία της πόλης, που λεγόταν Ιουστινιανούπολη. Η ιστορία της όμως ξεκινά από τον 5οαι.π.Χ. Οι κατακτητές πολλοί. Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι, Τούρκοι. Αν και ο Χριστιανικός πληθυσμός ήταν πάντα η πλειοψηφία, η πόλη ενώθηκε με την Ελλάδα το 1912.

Τα αρχοντικά των πλουσίων γουναράδων στη συνοικία Ντόλτσο και Αποζάρι συνυπάρχουν με την σύγχρονη πόλη. Εμπορικό κέντρο, νέα καφέ, μοντέρνα καταστήματα αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Η τουριστική ανάπτυξη συνεχίζετε καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της παρακμής του εμπορίου γούνας, οι ντόπιοι στράφηκαν στον τουρισμό. Το εμπόριο της γούνας που ήταν συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, τα τελευταία χρόνια βρίσκετε σε πτώση, την κατάσταση σώζουν κάποιοι πελάτες από την Ρωσία.

Η λίμνη είναι πάντα το κέντρο της πόλης, πολλές παρέες περπατούν, τρέχουν και ψαρεύουν εκεί. Αν ο καιρός το επιτρέπει κάντε μια βαρκάδα μέσα στη λίμνη με το καραβάκι του Δήμου «Ορεστιάς». Πραγματοποιούνται δρομολόγια κάθε απόγευμα. Παρασκευή και Σαββατοκύριακο υπάρχουν δύο δρομολόγια.

Επισκεφθείτε το λιμναίο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού. Μία αναπαράσταση πέντε νεολιθικών κατοικιών με 7.000 χρόνια ζωής. Ενας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς της Ευρώπης. Δίπλα στο χώρο των ανασκαφών έχει διαμορφωθεί το οικομουσείο, εντυπωσιακή αναπαράσταση ενός τμήματος του μικρού χωριού με καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες.

Η Καστοριά είναι η πόλη με τους περισσότερους βυζαντινούς ναούς με σε ολόκληρη την Ελλάδα. (περίπου 80). Πιο γνωστές είναι η Παναγία Κουμπελίδικη και η Μονή Παναγιάς Μαυριώτισσας. Επισκεφθείτε τις παλιές εκκλησίες και θαυμάστε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 12ουαι. Στο βυζαντινό μουσείο θα θαυμάσετε μια ολοκληρωμένη συλλογή βυζαντινών αγιογραφιών.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο, δείτε αντικείμενα και εργαλεία καθημερινής χρήσης, αναπαράσταση τρων εσωτερικών χώρων των παλιών καστοριανών κατοικιών και ντόπιες παραδοσιακές ενδυμασίες. Κάντε μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές Ντόλτσο και Αποζάρι. Περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα και δείτε τα υπέροχα αρχοντικά του 17ου και 18ουαι., με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα περισσότερα απ’αυτά είναι τριώροφα.

Μόλις 4χλμ. από την πόλη και λίγο πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας βρίσκεται το σπήλαιο του Δράκου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επισκέψιμο σπήλαιο με 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 4 διαδρόμους-σήραγγες με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Αξίζει να επισκεφθείτε το πρότυπο ενυδρείο στην είσοδο της πόλης. Πρόκειται για σχετικά νέο απόκτημα της πόλης και είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια. Σε ένα διώροφο κτίριο 450τ.μ., θα δείτε από κοντά ψάρια και υδρόβια είδη που ζουν στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας των Βαλκανίων. Γριβάδα, τούνες, κουνουπόψαρα, πρίκια, πέστροφες αφρόψαρα, γλινιά.

Η πόλη της Καστοριάς είναι προορισμός για όλο το χρόνο καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση του ταξιδιού σας για πολλές εκδρομές σε όλο το νομό. Οι ιδέες είναι πολλές. Επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Απόσκεπος, Κλεισούρα. Δύο υπέροχα βουνά ο Γράμμος και το Βίτσι. Το Νεστόριο, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το River Party πλάι στον Αλιάκμονα.

Δείτε το περίφημο απολιθωμένο δάσος στο χωριό Νόστιμο. Θαυμάστε τους πελώριους κορμούς και τους μοναδικούς φοίνικες της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Απολιθώματα 15-20 εκατομμυρίων χρόνων από το άγριο και υποτροπικό  δάσος που υπήρχε εδώ με οξιές, καστανιές, βελανιδιές και φοίνικες. Στο χωριό Αμμουδάρα υπάρχουν ιαματικές πηγές.

Στη Δαμασκηνιά υπάρχει το Μουσείο των Μακεδονομάχων, ενώ στο χωριό Μελάς βρίσκεται το σπίτι που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς το 1904.

Ακόμη υπάρχουν προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, πεζοπορία, αναρρίχηση, εκδρομή στις Πρέσπες και το Νυμφαίο.

Αν βρεθείτε χειμώνα στην Καστοριά το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου είναι μόλις 22χλμ. από την πόλη. Στα σύνορα των νομών Καστοριάς – Φλωρίνης με φόντο ένα από τα ομορφότερα τοπία της χώρας.

Τέλος, τα Ραγκουτσάρια, το Τοπικό Καρναβάλι, που εδώ γιορτάζεται 3 μέρες και νύχτες από τις 6–8 Ιανουαρίου. Μασκαράδες, γλέντι, τοπικό φαγητό και ποτά. Ένα πανηγύρι διονυσιακό που αξίζει να ζήσετε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δημοτικό Καραβάκι «Ορεστιάς» 24670 26777, Οικομουσείο Διασπηλιό 24670 21910, Απολιθωμένο δάσος 24670 84588/84566, Σπήλαιο του Κάστρου 24670 26777 www.spilaiodrakoukast.gr, Πρότυπο Ενυδρείο 24670 23069 www.kpekastor.kas.sch.gr.

Top