ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟΝ ΝΤΑΒΑ – ΘΡΑΚΗ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 συκωταριά
  • 1½ κιλό κατσίκι (μπουτάκι και πλευρά) σε μερίδες
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομ.
  • 2 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
  • 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομ.
  • ½ lt λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, σε κυβάκια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε καλά τη συκωταριά. Σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει
τη ζεματάτε για 10΄. Τη σουρώνετε (κρατώντας 1 φλιτζάνι από τον
ζωμό) και την αφήνετε να κρυώσει. Την κόβετε σε μπουκιές. Πλένετε
καλά το κατσικάκι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε με το ελαιόλαδο και
τσιγαρίζετε το κατσικάκι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Το βγάζετε και το αφήνετε στην άκρη. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα
κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε  για 3΄ μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνετε τη συκωταριά, τη φέρνετε μία βόλτα, προσθέτετε την ντομάτα
και τον ζωμό από τη συκωταριά που έχετε κρατήσει και ανακατεύετε.
Αφήνετε να πιούν τα υγρά τους, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε
το λεμόνι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε τον φούρνο
στους 180οC. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνετε το μείγμα της
συκωταριάς και τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του κατσικιού.
Περιχύνετε με το κρασί, μοιράζετε το βούτυρο στην επιφάνεια,
σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε
και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμη 40΄. Ρίχνετε το ρύζι και
συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20΄ μέχρι να ροδίσει το κατσίκι και να
βράσει το ρύζι.

Top