ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΥΛΙΚΑ (για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου
30-32εκ.)

  • 5 έτοιμα φύλλα για πίτες, χωριάτικο ή παραδοσιακό που είναι πιο
    χοντρό από τα φύλλα κρούστας. Εναλλακτικά, βάζετε 10 φύλλα κρούστας
    ανά δύο.
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 800 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθια τριμμένα στη χοντρή πλευρά του
    τρίφτη
  • 220 γρ. τραχανά γλυκό
  • 200 γρ. γραβιέρα χοντροκομμένη
  • 200 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ⅓ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε το κρεμμύδι για 4΄-5΄ σε τηγάνι με ελαιόλαδο. Βάζετε τα
τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, μέσα στο νεροχύτη.
Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα αφήνετε να στραγγίξει από τα υγρά
του για περίπου 15΄. Ξεπλένετε και στύβετε καλά με τις παλάμες σας,
ώστε να στραγγίξουν καλά. Αδειάζετε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτετε το
τραχανά, τα τυριά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο,
αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και ανακατεύετε με ένα
κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τα
αυγά, το γάλα και αλατοπίπερο και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι
να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Μοιράζετε τη γέμιση σε
τέσσερα ίσα μέρη. Λαδώνετε ελαφρώς το ταψί και απλώνετε το πρώτο
φύλλο, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Το λαδώνετε
ελαφρώς και σκορπίζετε ομοιόμορφα το ¼ της γέμισης. Καλύπτετε με το
δεύτερο φύλλο, το λαδώνετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, μέχρι
να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση, τελειώνοντας με φύλλο.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Χαράσσετε επιφανειακά
την πίτα σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνετε
ομοιόμορφα με το μείγμα αυγού και γάλακτος.

Ψήνετε
στη χαμηλή σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους
200οC για περίπου 45΄, μέχρι
να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η πίτα.

Top