ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 3 κλαράκια σέλινο
  • 1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
  • 2½ κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλ.τσ. τριμμένη παρμεζάνα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε περίπου 2½lt νερό, ρίχνετε μέσα
το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Ρίχνετε μέσα και το
κοτόπουλο, αλατίζετε και το αφήνετε να βράσει για περίπου 1 ώρα
ξαφρίζοντάς το καλά. Όταν βράσει το κοτόπουλο το βγάζετε, το κόβετε
σε μερίδες, το βάζετε σε πιατέλα, το περιχύνετε με το χυμό
λεμονιού, ρίχνετε λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Το διατηρείτε
ζεστό. Σουρώνετε το ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο και τον κρατάτε
στην άκρη. Σε μία κατσαρόλα αδειάζετε 2½-3 νεροπότηρα ζωμό
κοτόπουλου και ρίχνετε μέσα 1 νεροπότηρο ρύζι. Το αφήνετε να βράσει
σε μέτρια φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό και να
στεγνώσει. Όσο βράζει το ρύζι, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια
κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και μόλις ζεστάνει καλά ρίχνετε
μέσα το αλεύρι. Το σοτάρετε μέχρι να χρυσαφίσει και ρίχνετε μέσα 1½
νεροπότηρο ζωμό κοτόπουλου ανακατεύοντας δυνατά για να μη σβολιάσει
η σάλτσα. Την αποσύρετε από τη φωτιά, την αρωματίζετε με το
μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε μέσα 1φλ.τσ. παρμεζάνα
και ανακατεύετε καλά. Σε μία πιατέλα αδειάζετε στη μέση το πιλάφι.
Γύρω-γύρω βάζετε τις μερίδες του κοτόπουλου. Περιχύνετε πιλάφι και
κοτόπουλο με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει και φέρνετε την πιατέλα
στο τραπέζι. Αν περισσέψει σάλτσα, τη βάζετε σε σαλτσιέρα και τη
φέρνετε στο τραπέζι σαν συμπλήρωμα.

ΣΗΜ.: Διαλύστε μερικά κομμάτια κοτόπουλου
και ανακατέψτε τα στο ρύζι με μια-δύο κουταλιές μπεσαμέλ. Παίρνετε
μια φόρμα του κέικ την βουτυρώνετε και την γεμίζετε με το ρύζι.
Όταν είναι ώρα να σερβίρετε αναποδογυρίζετε την φόρμα σε πιατέλα.
Περιχύνετε το ρύζι με μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο.

Top