ΚΟΥΒΑ

Ένα από τα στολίδια της Καραϊβικής η Κούβα βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου του Μεξικού, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Φλόριντα.

Παρά τις ποικιλότροπες πιέσεις που έχει δεχθεί, η Κούβα εξακολουθεί να αντιστέκεται τόσο πολιτικά όσο και πολιτισμικά στους πειρασμούς του δυτικού κόσμου. Αυτό ίσως είναι και το στοιχείο που της χαρίζει την ξεχωριστή γοητεία, η οποία συνοδεύει στο μυαλό όλων μας το όνομά της.

Η πανέμορφη Αβάνα, πρωτεύουσα της χώρας και συγκεκριμένα η παλιά πόλη, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των «μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας» της UNESCO. Απαραίτητη είναι η βόλτα στις πολυάριθμες και γραφικότατες πλατείες, όπως η plaza de la Revolucion η plaza Vieja, η plaza de laas Armas με τους πλανόδιους ζωγράφους, η plaza San Francisco και η plaza de la Catedral, όπου θα γοητευθείτε από τους μπαρόκ ασύμμετρους πύργους του Catedral San Cristobal. Αυτή και μόνο η περιπλάνηση αρκεί για να σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές, όταν η Αβάνα αποτελούσε πόλο έλξης για μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής.

Η πόλη από μόνη της, σας προκαλεί να αφεθείτε στους ρυθμούς της και να απολαύσετε το χορό, το ρούμι και τα υπέροχα πούρα Salsa, rumba & tsa tsa γεννήθηκαν σε αυτούς τους δρόμους και οι κάτοικοι δεν ξεχνούν την παράδοσή τους.

Για τους λάτρεις των πούρων μία επίσκεψη σε ένα από τα εργοστάσια παραγωγής χειροποίητων πούρων είναι επιβεβλημένη. Διασχίζοντας το Prado, έναν από τους ομορφότερους δρόμους της πόλης, θα καταλήξετε στο παλιό ισπανικό φρούριο, το Castilio del Morro, που δεσπόζει στην άκρη του λιμανιού και ελέγχει την είσοδο της πόλης.

Στην Αβάνα βρίσκεται και η μία και μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία της Καραϊβικής, Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Η κοιλάδα Βινιάλες, «στρωμένη» με καταπράσινους λόφους, με υπόγειες σπηλιές, καταρράκτες και πανύψηλους φοίνικες, αποτελεί και την ιδανικότερη αφετηρία για την περιήγηση στην κουβανέζικη ύπαιθρο.

Από το λιμάνι της Palma Rubia πάρτε το καράβι και κατευθυνθείτε με στο εξωτικό παρθένο νησί Cayo Levisa με την κατάλευκη παραλία, τα πρασινογάλαζα κοραλλένια νερά και τις εξαίσιες θαλασσινές γεύσεις με αστακούς και γαρίδες της Καραϊβικής.

Χαρακτηριστικό των Κουβανέζικων συνταγών είναι η έντονη παρουσία μπαχαρικών. Πρόκειται για ένα μαγικό συνδυασμό όπου κυριαρχούν οι τεχνικές της ισπανικής κουζίνες με την πληθώρα των μπαχαρικών της Καραϊβικής.

Κυρίως στην Αβάνα, αλλά και σε μικρότερες πόλεις δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν μετατρέψει τα διαμερίσματά τους σε αυτοσχέδια εστιατόρια. Αν ανακαλύψετε τέτοιες γωνιές εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σπιτική κουζίνα.

Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού προτείνεται μία επίσκεψη στο οικοτουριστικό θέρετρο Las Terazzas (Λας Τεράσας), ένα προστατευόμενο οικοσύστημα με τροπική βλάστηση, όπου μεταξύ άλλων θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα κουβανέζικο αγρόκτημα με πολύχρωμες ορχιδέες και τον επιβλητικό καταρράκτη στη Soroa, με φυσική λίμνη, στην οποία μπορείτε και να κολυμπήσετε.

 ΤΑΞΙΔΙ  ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ  –  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κλίμα είναι τροπικό. Αντίθετα με την Ελλάδα, το καλοκαίρι (Μάιος – Οκτώβριος) είναι περίοδος βροχοπτώσεων και ο χειμώνας (Νοέμβριος – Απρίλιος) περίοδος ξηρασίας. Η περίοδος των τυφώνων διαρκεί από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο και παρατηρείται μία σχετική έξαρση κυρίως το Σεπτέμβριο.

Το φιλοδώρημα είναι επιβεβλημένο τουλάχιστον για τους τουρίστες και σύμφωνα με τα έθιμα της περιοχής θα πρέπει να αγγίζει το 10% του λογαριασμού. Οι παραλίες και οι θάλασσες είναι της Κούβας είναι πανέμορφες και καθαρές. Για να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού, καλή ιδέα είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να ακολουθήσετε την ακτογραμμή του νησιού. Η εμπειρία είναι απαράμιλλη.

Top