ΚΟΖΑΝΗ

 

Έναν «ασυνήθιστο τόπο» λένε πως συναντούν όσοι επισκέπτονται το Νομό Κοζάνης. Καλαίσθητες πόλεις και παραδοσιακά χωριά, αρχαιολογικά μνημεία και φυσικές ομορφιές, τοξωτά γεφύρια, φαράγγια, λίμνες και ποτάμια.

Όλη η περιοχή του Νομού Κοζάνης είναι ένα σύμπλεγμα καταπράσινων βουνών (Πιέρια, Βούρινος, Άσκιο, Βέρμιο, Βόιο), κοιλάδων και παραλίμνιων εκτάσεων, με μια εκπληκτική εναλλαγή τοπίων πλούσιων σε χλωρίδα και πανίδα.

Τα ορειβατικά καταφύγια διάσπαρτα σε όλα τα βουνά, τα μοναστήρια και οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί με τα πετρόχτιστα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής και τα αρχοντικά, αποτελούν πόλους έλξης πολλών επισκεπτών.

Ο Αλιάκμονας ποταμός και η λίμνη Πολυφύτου προσφέρονται για τους φίλους του υγρού στοιχείου και των υδάτινων σπορ.

Ο νομός Κοζάνης βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καλύπτουν το 74% της έκτασης του νομού. Ξεδιπλώνοντας το παρελθόν του τόπου αυτού, αποκαλύπτονται μνημεία – αναρίθμητοι θησαυροί γνώσεων, ιστορίας και τέχνης, παραδόσεις ξεχασμένες.

Η πόλη της Κοζάνης είναι πρωτεύουσα του νομού. Αποτελεί το οικονομικό, διοικητικό και συγκοινωνιακό κέντρο. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα, που μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από τη προϊστορική εποχή. Σήμερα, χτισμένη σε οροπέδιο, η Κοζάνη είναι μία σύγχρονη ζωντανή πόλη που συγκεντρώνει πολλά αξιοθέατα.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την πόλη κοσμούν πολλά σύγχρονα κτίρια, πλατείες και πάρκα. Το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία, η παλιότερη της Κοζάνης, το πάρκο Κουρί και το δημοτικό άλσος, όπου υπάρχει τουριστικό περίπτερο και εκτροφείο ευγενών θηραμάτων, κερδίζουν τις εντυπώσεις, αποτελώντας πραγματικό πνεύμονα για την πόλη.

Κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Νίκης, βρίσκεται το Δημαρχείο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 17ουαι, με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, εκπληκτικές τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό με το ρολόϊ. Επισκεφθείτε επίσης τις εκκλησίες των Αγίων Αναργύρων, της Ζωοδόχου Πηγής και το γυναικείο μοναστήρι της Αναλήψεως κοντά στην πόλη, ονομασία για τα χαλιά και τα υφαντά που κατασκευάζουν οι καλόγριες.

Η Κοζάνη διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό, Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, και Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας. Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης φιλοξενεί 153.000 τόμους και περισσότερα από 380 χειρόγραφα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας μετά από αυτή της Αθήνας. Αξίζει να επισκεφθείτε το υπαίθριο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο.

Εδώ θα θαυμάσετε αρχοντικά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, όπως τα αρχοντικά του Γρ.Βούρκα, του Κ.Βουρτσούλη και του Γ.Λασσάνη, αλλά και αξιόλογα διατηρητέα κτίρια, όπως το “Δρίζειο” κληροδότημα και το “Βαλταδώρειο” γυμνάσιο.

Όμορφοι ορεινοί οικισμοί με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική δίνουν έναν άλλο τόνο στους ορεινούς όγκους των Πιερίων, του Βοΐου, του Ασκίου και του Βερμίου.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Βόιο για να περπατήσετε πάνω στα γεφύρια των ποταμών Αλιάκμονα και Πραμόριτσα, την Αιανή για την αρχαία πόλη της, την Εορδαία, για τους μακεδονικούς τάφους, τη λίμνη του Πολύφυτου με την εντυπωσιακή σε μήκος γέφυρα, το φαράγγι των Σερβίων και τους καταρράκτες του Σκεπασμένου Βελβεντού.

Ανεξερεύνητες φυσικές ομορφιές κρύβονται σε όλο το νομό και δένουν αρμονικά με ήθη, έθιμα, και αυθεντικούς ανθρώπους που ξέρουν να οργανώνουν γιορτές και να συντηρούν την παράδοση, στηρίζοντας την αγροτουριστική ανάπτυξη στο νομό.

Σημειώστε κάποια μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Την εντυπωσιακή γέφυρα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στα Σέρβια. Τα παραδοσιακά αρχοντικά, τις εκκλησίες και το εκθετήριο γουναρικών στα Σιάτιστα. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στη γραφική κωμόπολη του Βελβεντού. Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με αξιόλογες τοιχογραφίες στο ορεινό χωριό Καταφύγι. Το τοξωτό γεφύρι και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Τσοτύλι. Τον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής, και το διατηρητέο οικισμό του Πανταλόφου. Τα παραδοσιακά χωριά του βορρά, το Καταφύγι και τη Βλάστη.

Η Πτολεμαΐδα είναι μία βιομηχανική πόλη, αφού εκεί υπάρχουν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, χάρη στα μεγάλα αποθέματα λιγνίτη που διαθέτει.

Η Νεάπολη, χτισμένη στις όχθες του Αλιάκμονα, μαγεύει κάθε επισκέπτη με τα μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Πασά του Μιζόρι.

Η Πτολεμαΐδα είναι μία βιομηχανική πόλη, αφού εκεί υπάρχουν σταθμοί με τα μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Πασά του Μιζόρι.

Στην Πέρδικα υπάρχουν κατάλοιπα αρχαίου οικισμού, καθώς και μικρό μουσείο, που στεγάζει ένα σημαντικότατο εύρημα, τον σκελετό προϊστορικού ελέφαντα που βρέθηκε στην περιοχή.

Αν σας αρέσουν οι δραστηριότητες στη φύση μπορείτε να οργανώσετε ορειβασία σε Άσκιο, Μπούρνο, Πιέρια, Πεζοπορία στο Οικολογικό Πάρκο του Δ.Δ. Πύργων, στο Καστανόδασος Εορδαίας, Αναρρίχηση με αναρριχητικό ορεινό πεδίο έξι διαδρόμων.

Μη χάσετε τους Μομώγερους στο Δήμο Βερμίου από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα. Τις Λαζαρίνες στην περιοχή του Τσαρτσιαμπά την ημέρα του Λαζάρου. Το Χορό της Ρόκας στη Γαλατινή την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Τους καβαλάρηδες της Σιάτιστας το Δεκαπενταύγουστο. Τα Παρχάρια στους Δήμους Βερμίου και Ελλησπόντου. Τα Περδίκεια στον Περδίκα. Τις γιορτές της Γης στη Βλάστη με τον Τρανό Χορό.

Ανακαλύψτε τις γαστρονομικές απολαύσεις της περιοχής δοκιμάζοντας γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), τσουκαλάκια, μπουμπάρι, και, κιχιά και τα εκλεκτής ποιότητας κοζανίτικα τυροκομικά και γλυκά.

Πολλές οι λαογραφικές εκδηλώσεις και γιορτές, όπως η «Γιορτή του κερασιού» τον Ιούνιο, που διοργανώνονται σε όλους τους οικισμούς, επιφυλάσσουν για τους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, γεμάτες τέχνη και παράδοση.

Μην ξεχνάτε το μοναδικό σε εθνικό επίπεδο αρωματικό φυτό του κρόκου, τα μήλα Εορδαίας, ροδάκινα Βελβεντού, πατάτες Πολυμύλου, φασόλια Σισανίου, οπωροκηπευτικά Ελίμειας κ.ά.).

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 24610. Δήμος 50300, Νοσοκομείο 676006, Αστυνομία 49860, ΚΤΕΛ 34454, ΟΣΕ 36067, Αεροδρόμιο 36098, Ταξί 40500, Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης 26210, Λαογραφικό – Εθνικοιστορικό Μουσείο 33978, Κοβεντάριος Βιβλιοθήκη 22245.

Διαβάστε ακόμα!

Top
hacklink al hack forum crack forum php shell indir siber güvenlik blog wordpress nulled themes