ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά ζιγούρι ψαχνό καλά ξεκοκκαλιασμένο
  • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 50 ml λάδι
  • 2 κ.σ. μαντζουράνα
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κ.γ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το ζυγούρι μικρά κομματάκια και τα πλένετε. Βάζετε σε
κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση. Σουρώνετε και πλένετε πάλι το
κρέας. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, ρίχνετε τα κομμάτια κρέατος,
την τομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό (να
σκεπάζει το κρέας). Αφήνετε να βράσει 1 ώρα περίπου μέχρι να
μαλακώσει. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε το ρύζι και τα μυρωδικά.Για
τη ζύμη βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύετε  καλά.
(Αν χρειαστεί την αραιώνετε προσθέτοντας νερό ή αλεύρι για να την
σφίξετε.) Αφήνετε για 30΄ να ξεκουραστεί. Παίρνετε παραπάνω από την
μισή ζύμη για το κάτω φύλλο και το  ανοίγετε έτσι ώστε να μην
γίνει πολύ λεπτό. Το ίδιο  επαναλαμβάνετε για το επάνω φύλλο.
Στρώνετε σε πολύ καλά λαδωμένο ταψί το κάτω φύλλο και προσθέτετε το
μείγμα της κατσαρόλας. Βάζετε το επάνω φύλλο και σκεπάζετε την πίτα
σας. Ενώνετε όμορφα τα δύο φύλλα κάνοντας στεφανάκι γύρω-γύρω.
Αλείφετε την πίττα με ελαιόλαδο και την χαράσσετε. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσει
ομοιόμορφα, περίπου για 1 ώρα περίπου.

ΣΗΜ.:κρεατόπιτα Κεφαλόνιας  παραδοσιακή συνταγή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το
ζυγούρι με ότι άλλο κρέας θέλετε ή με μείγμα κρεάτων. Να βάλετε
μπαχαρικά, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο.

Top