ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 3 γρ. ξινό (περίπου ½ κ.γ.)
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τα κυδώνια από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και
τα κόβετε σε κύβους. Τα βάζετε σε μία μέτρια κατσαρόλα και τα
καλύπτετε με νερό (επιπλέον από αυτό που δίνεται στα υλικά) – θα
πρέπει να τα σκεπάζει κατά ένα δάκτυλο. Τα βάζετε να βράσουν σε
μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τόσο που να αρχίσουν να διαλύονται
(15΄-20΄). Τα αδειάζετε στον κάδο του μπλέντερ και τα
πολτοποιείτε.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με τα 250ml νερό για
2΄-3΄ (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Προσθέτετε τα πολτοποιημένα
κυδώνια, την αρμπαρόριζα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε το
μείγμα για αρκετή ώρα, έως ότου δέσει καλά και ξεκολλάει από την
κατσαρόλα. Πρέπει να είναι ένα μείγμα σαν πουρέ. Διαλύετε το ξινό
σε πολύ λίγο νερό και το ρίχνετε στην κατσαρόλα πριν την κατεβάσετε
από τη φωτιά. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε.

Απλώνετε το μείγμα σε ένα τσέρκι που έχετε ακουμπήσει πάνω σε
λαδόκολλα ή σε ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας το
πάχος του να είναι γύρω στο 1εκ. Το αφήνετε εκτός ψυγείου μέχρι να
κρυώσει πολύ καλά και να σταθεροποιηθεί (γύρω στις 2-3 ώρες).
Αφήνετε το κυδωνόπαστο για μία εβδομάδα να στεγνώσει καλά για να
διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. κλεισμένο σε αεροστεγές
σκεύος.

ΣΗΜ.: Απολαύστε το κυδωνόπαστο σκέτο, με
γιαούρτι ή παγωτό. Μπορείτε ακόμη να το σερβίρετε πασπαλισμένο με
πάπρικα, μπούκοβο και άλλα τριμμένα πιπέρια συνοδεύοντας ένα πλατό
με σκληρά τυριά και αλλαντικά ωρίμανσης.

Top