ΜΑΡΟΚΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Μαροκινή  κουζίνα  – Χρώματα και αρώματα σε μια γαστρονομική παράδοση αιώνων

 

Κουζίνα με εξωτικά υλικά της Αφρικής, όπως χουρμάδες,
πέταλα από αρωματικά λουλούδια και μυρωδικά. H μαροκινή κουζίνα δεν
είναι τόσο πικάντικη. Λίγες χώρες έχουν τόσο αρωματική κουζίνα όσο
το Μαρόκο.

 

Το κουσκούς είναι κατά πάσα πιθανότητα το πιο γνωστό
παραδοσιακό πιάτο της βόρειας Αφρικής.
Το κουσκούς είναι
σιτάρι που συνθλίβεται σε πολύ ψιλά κομμάτια. Στην αγορά υπάρχουν 3
τύποι, ανάλογα με το μέγεθος του κόκκου. Το κουσκούς μαγειρεύεται
σε κουσκουσιέρα μια κατσαρόλα που χωρίζεται στα δύο με μεταλλική
επιφάνεια με τρύπες σαν σουρωτήρι. Κάτω ψήνετε το κρέας και πάνω
στον ατμό που περνά το κουσκούς. Στο Μαρόκο, το κουσκούς σερβίρεται
μερικές φορές σαν γλυκό πιάτο, αρωματισμένο με κανέλα.

Ένα παράδειγμα της αγάπης των Μαροκινών για τα γλυκά πιάτα είναι
το ταγκίνε. Είδος ραγού μαγειρεμένο σε πολύ χαμηλή φωτιά, συχνά
φτιαγμένο με αρνί αρωματισμένο με κυδώνια και μέλι.

Το κρέας που χρησιμοποιούν περισσότερο είναι το αρνί,
ακολουθεί το κοτόπουλο και λιγότερο το μοσχάρι ενώ το κρέας του
περιστεριού είναι για ειδικές περιπτώσεις
. Στο Μαρόκο το
φαγητό τρώγεται με τα χέρια ή καλύτερα με το δεξί χέρι γιατί αυτό
θεωρείται ιερό. Το δεξί χέρι πλένετε με ροδόνερο πριν το φαγητό.
Ένα πασίγνωστο σκεύος με κωνικό σχήμα που χρησιμοποιούν για
μαγείρεμα είναι το ταζίν. Ένα ακόμη πιάτο πολύ
συχνό είναι η harira, ένα είδος πηχτής σούπας με κρέας, λαχανικά
όσπρια.

Το λεμόνι είναι το κυριότερο συστατικό και η φλούδα του λεμονιού
χρησιμοποιείται σε πολλά από τα γνωστότερα πιάτα της. Η κανέλα, ο
κόλιανδρος είναι επίσης κοινά. Eξαίρεση είναι η χαρίσα, ένα καυτερό
καρύκευμα που χρησιμοποιείται επίσης στην Αλγερία και sτην Τυνησία.
Τα κυριότερα συστατικά του καρυκεύματος αυτού είναι οι καυτερές
πιπεριές, το σκόρδο και ο κόλιανδρος σερβίρεται με κουσκούς και
σούπες.

Στην έρημο οι νομάδες Βεδουΐνοι χρησιμοποιούν κυρίως:
γαλακτοκομικά, δημητριακά, φρούτα κυρίως χουρμάδες. Ζυμώνουν το
ψωμί τους και φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες. Στα παραλιακά χωριά
χρησιμοποιούν το ψάρι και τα θαλασσινά ελάχιστα αν και υπάρχουν
άφθονα.

Top