ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΣΒΟΥ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ένα παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο αναπαλαιώθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, χαρίζοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ένα εξαιρετικό Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

Το λάδι και η ελιά είναι από τα βασικά είδη διατροφής που παράγει η ελληνική γη. Η ελιά αποτέλεσε σύμβολο ειρήνης, σύμβολο επιβράβευσης, αλλά και χαρακτηριστικό δέντρο για ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Μία από τις περιοχές που φημίζεται για τα ελαιόδεντρά της είναι η Λέσβος. Για τους κατοίκους του νησιού η ελαιοπαραγωγή αποτελεί κύρια απασχόληση και σημαντική πηγή εισοδήματος. Διασχίζοντας το νησί, προς κάθε κατεύθυνση, ακολουθώντας τους φιδογυριστούς δρόμους του, το μάτι χάνεται στο ασημοπράσινο τοπίο. Ολόκληρες εκτάσεις καλύπτονται από ελαιόδεντρα.

Αφήνοντας για λίγο την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, με τα εξαιρετικά κτίρια και τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια, αλλά και τα παραθαλάσσια χωριά με τις όμορφες παραλίες, κατευθυνθείτε προς το εσωτερικό του νησιού με προορισμό το χωριό Αγία Παρασκευή. Εδώ, στους χώρους του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου που αναπαλαιώθηκε , στεγάζεται τα τελευταία χρόνια το εξαιρετικό Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών στοιχείων τους την ιστορική τους μορφή. Ο σωζόμενος ιστορικός εξοπλισμός έχει αποκατασταθεί και αναδεικνύεται υποδειγματικά, μέσω της «επιδεικτικής» λειτουργίας του και της πλαισίωσής του με ψηφιακές παραγωγές, ενώ παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιουργία.

Στο κυρίως κτίριο, δίνεται έμφαση στα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδο –σύνθλιψη καρπού, συμπίεση ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό.  Ενω γίνεται αναφορά στη συμπληρωματική λειτουργία του αλευρόμυλου.

Ο παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου λειτουργούν ως βοηθητικές εκθετικές μονάδες. Στις μεγάλες αποθήκες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής και δίνεται έμφαση στην πρωτοποριακή διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας και στον αντίκτυπό της στις κοινωνικές και οικονομικές δομές της περιοχής, καθώς καις την εκμηχάνιση της ελαιουργίας στη Λέσβο. Στις μικρές αποθήκες παρουσιάζεται ο κύκλος των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή.

Το μουσείο, πέραν των άλλων, προβάλλει τη βιομηχανική κληρονομιά, τόσο στον τομέα της ελαιουργίας, όσο και στο ευρύτερο πεδίο της τεχνολογίας και εντάσσεται στα αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια του νησιού και της εποχής του.

Το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένα ευχάριστο κυλικείο και ένα μικρό πωλητήριο με ενδιαφέροντα αντικείμενα. Επίσης, διαθέτει κι ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ –  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr), το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του παλαιού ελαιουργείου παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα από το Δήμο Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Το μουσείο ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων και αποτελεί λογική συνέχεια του Μουσείου της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, ενώ είναι και μέλος του δικτύου Μουσεία Ελιάς της Μεσογείου (www. oliveoilmuseums.gr). Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου: Αγία Παρασκευή Λέσβου 22530 32300, ώρες λειτουργίας από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου καθημερινά (πλην Τρίτης) 10:00΄π.μ.-6:00΄μ.μ., εισιτήριο: Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένο 1,5 ευρώ.

Top