ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Κρόκος το «κόκκινο χρυσάφι» συγκαταλέγεται στα
πιο πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το
χρώμα και τις αφροδισιακές του ιδιότητες.

Η λέξη κρόκος με την έννοια φυτό την συναντάμε από τα πρώτα
κείμενα του κόσμου στον Όμηρο, τον Σοφοκλή και τον Αριστοφάνη. Στην
ιατρική από τον Ιπποκράτη, τον Διόσκουρο και τον Γαληνό και άλλους
γιατρούς της αρχαιότητας, συναντάμε τη λέξη με την έννοια του
φαρμάκου ή βοτάνου.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την χώρα προέλευσής του. Μερικοί
υποστηρίζουν Ανατολή ότι προέρχεται από τις χώρες της Ανατολής και
άλλοι ότι είναι ελληνική. Το πιθανότερο είναι ότι οι Άραβες το
χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο και το μετέφεραν στην Ισπανία από όπου
μεταδόθηκε στην Ευρώπη. Η σημερινή πάντως καλλιέργεια στην Ελλάδα
ήλθε από την Αυστρία 1709.

Η περιοχή που καλλιεργείται σήμερα εκτείνεται από την
πόλη της Κοζάνης ως την λίμνη Πολύφωτου.
Πληροί όλες τις
ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας του «κόκκινου χρυσαφιού».
Από τα μέσα του φθινοπώρου η πεδιάδα μεταμορφώνεται σε μία θάλασσα
από χρώματα ανθών που ποικίλουν από πορτοκαλί και βιολετί ως βαθύ
μπλε. Ο θησαυρός όμως κρύβεται στο εσωτερικό των λουλουδιών στα
νήματα. Χρειάζονται 150.000 άνθη για να πάρουμε ένα κιλό
αποξηραμένα στίγματα σαφράν. Τα λουλούδια βγαίνουν κατά τα μέσα
Οκτωβρίου και μαζεύονται από συντροφιές κατά κανόνα γυναικών.
(διάρκεια 20-25 ημέρες). Αν ο κρόκος ξεραθεί κανονικά διατηρεί
αναλλοίωτες τις ιδιότητές του (χρώμα – άρωμα) ενώ παράλληλα
βελτιώνει την ποιότητά του. Χρειάζεται 30-60 ημέρες για να
ξεραθεί.

Ο κρόκος Κοζάνης (ΠΟΠ) ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά
του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία.

Προστατεύεται από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών
Κοζάνης που ιδρύθηκε το 1971 και απαρτίζεται από 1600 μέλη.
Παράλληλα ο Συνεταιρισμός δημιούργησε τις αναγκαίες υποδομές
προώθησης και προβολής στο εξωτερικό το κρόκο Κοζάνης. Η
συγκέντρωση του προϊόντος στο Συνεταιρισμό αρχίζει μετά την
ξήρανση, διαλογή και καθαρισμό των στιγμάτων.

Οι Μορφές στις οποίες διατίθεται το προϊόν: Α)
Λεπτού νήματος. Β) Σκόνης (ύστερα από άλεσμα των
λεπτών νημάτων).

Γευστικός και ωφέλιμος έχει μπει, για τα καλά στις ζωές μας. Έχει
αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη μείωση
της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την μνήμη, ευεργετεί το πεπτικό
και τα νεφρά δρα ως αφροδισιακό. Με τη χρήση του στην μαγειρική,
ζαχαροπλαστική, τυροκομική, ποτοποιΐα εκτός από την γεύση του μας
μεταφέρει και τις ιδιότητές του. Χρησιμοποιήστε το στα φαγητά σας.Σε συνταγές  με ζυμαρικά,
σε πατάτες με κοτόπουλο, σε ριζότο με θαλασσινά κ.ά. Στα γλυκά σας,
σε κέικκαι παγωτά.  Στα ροφήματά σας και στα ποτά σας. Απολαύστε
την χαρακτηριστική γεύση του παίρνοντας τις ιδιότητές του.

Top