ΟΥΖΟ: αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας

ΟΥΖΟ –  διεθνώς ταυτισμένο με την Ελλάδα

Η ονομασία «ούζο» είναι κατοχυρωμένη ως ελληνική από το 1989. Η
παραγωγή και η ονομασία του μπορεί να γίνετε μόνο στην Ελλάδα.

Η
ονομασία της λέξης λέγεται ότι προέρχεται από το Τούρκικο üzüm ή
από την ιταλική φράση uso marsaglia δηλαδή «για εμπορική χρήση στη
Μασαλλία» που γραφόταν πάνω στα κιβώτια. Το σίγουρο είναι ότι
αντίστοιχο ποτό υπήρχε στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο και την
Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου η ρακή ήταν διαδεδομένη. Η παραγωγή
του ούζου στην Ελλάδα άρχισε στα μέσα του 19ου αι. Στα τέλη του
αιώνα η Λέσβος είχε γίνει σημαντικότερη περιοχή παραγωγής.

Το ούζο προέρχεται από απόσταξη στεμφύλων ή σταφίδας. Σύμφωνα με
το νόμο η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα πρέπει να είναι πάνω από
38%. Είναι μείγμα αιθυλικής αλκοόλης και νερού με προσθήκη
γλυκάνισου κυρίως που του προσδίδει γεύση και άρωμα. Ακόμη
χρησιμοποιούνται και άλλα μυρωδικά όπως γλυκόριζα, μέντα,
κόλιανδρος, γαρύφαλλα, άνθος μάραθου, κανέλα, μαστίχα και
μοσχολέμονο.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 300 παραγωγοί
ούζου. Το ούζο καταναλώνεται παντού. Ένα προϊόν ταυτισμένο με το
ελληνικό καλοκαίρι και τη θάλασσα.

ΟΥΖΟ:  Το αποστάγμα  της χαράς, της διασκέδασης,της γιορτής!!!

 

Ο δεκάλογος του ούζου


Απόλαυση, διασκέδαση, καλοκαίρι, θάλασσα, γιορτή,

χαρά, παρέα, αναμνήσεις, φίλοι, διακοπές

 

1. Μην το πίνετε ξεροσφύρι. Να συνοδεύετε από μεζέδες που
ανοίγουν την όρεξη.
6. Το ούζο  ανοίγει την όρεξη και
πολλαπλασιάζει την απόλαυση.
2. Μη το πίνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του
δείπνου.
7. Αναδεικνύει τις γεύσεις. Οι μεζέδες του ούζου είναι
νόστιμες μικρές μπουκιές, κυρίως αλίπαστα, αλλαντικά και
ψάρια.
3. Ποτέ μη πίνετε με πάγο πάρα μόνο με παγωμένο νερό εάν δεν
θέλετε να έχετε καούρες και πονοκέφαλο.
8. Ακολουθείστε τους φίλους και την παρέα. Αποτελεί την
αφορμή για συναντήσεις, βόλτες για ανοιχτή και ευδιάθετη
συντροφιά.
4. Μην το βάλετε ποτέ στο ψυγείο, δημιουργούνται κρυσταλλικά
θόλωμα.
9. Χρησιμοποιείστε το στην κουζίνα νοστιμίζει τα φαγητά,
βάλτε το σε μαρινάδες και σε σάλτσες.
5. Μην το πίνετε σε φαρδύ ποτήρι. Μην ξεχνάτε ότι θέλει
μέτρο. Η απόλαυση θέλει ρέγουλα μη παραβιάζετε την απόλαυση.
10. Αποτελεί έμπνευση για νέα δημιουργικά πιάτα και γλυκά,
μαρμελάδες ακόμη και για κοκτέιλ.
Top