ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ – ΠΑΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ

Η Πάρος, το τρίτο σε σειρά μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Άνδρο, συνολικά καταλαμβάνει 186τ.χλμ. Οι ακτές της φτάνουν τα 120χλμ. με φυσικούς σχηματισμούς για όλα τα γούστα: μικρά και γραφικά λιμανάκια, απόμερους κολπίσκους αλλά και απλωμένες αμμουδιές.

Η Παροικιά και η Νάουσα αποτελούν τους δύο πιο γνωστούς οικισμούς της Πάρου. Μη φανταστείτε, όμως, ότι το νησί είναι μόνο αυτά τα δύο χωριά. Μικρά γραφικά χωριουδάκια από το Μαρμαρά και το Δρυό έως τις Λεύκες, ιστορικά μνημεία, μικρές και μεγάλες εκκλησίες με εντυπωσιακότερη όλων την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή.

Όποιος κι αν είναι ο ιδιαίτερος λόγος που σας έφερε στην Πάρο, ακόμα κι αν αποφασίσετε πως θέλετε να περάσετε όλες τις μέρες των διακοπών σας σε μια παραλία,  επιβάλλεται να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού. Τον αρχαιότερο Ορθόδοξο Ναό.

Ο λόγος για την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας μας.

Ολόκληρη η μονή αποτελεί ένα επιβλητικό και σύνθετο συγκρότημα με μοναδικό διάκοσμο.

Το όνομά της, κατά μία εκδοχή προήλθε από τη θέση του ναού που είναι χτισμένος προς την αρχαία πόλη (κατά την πόλη), όμως σύμφωνα με έναν θρύλο (του 15ουαι., η μονή έχει 99 φανερές πόρτες και μία κρυφή. Μόλις φανερωθεί αυτή η 100η πόρτα, η Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνει ελληνική.

Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο και στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν το Κιβώτιο της Αγίας Τράπεζας, με τις τέσσερις κολώνες κλασικής εποχής, το Σύνθρονο, το Βαπτιστήριο του 4ουαι., οι καταπληκτικές εικόνες και ο μαρμάρινος διάκοσμος με χριστιανικές παραστάσεις και αρχαιοελληνικά γλυπτά.

Θα σας εντυπωσιάσει με το μέγεθος και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Η πρώτη κατασκευή της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής ανάγεται στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου – η παράδοση λέει ότι την έχτισε χάρη σε ένα τάμα της μητέρας του Αγίας Ελένης.

Στη σημερινή της μορφή την πήρε περίπου στο 550 υπό τις οδηγίες του πρωτομάστορα Ιγνάτιου, μαθητή του αρχιτεχνίτη της Αγίας Σοφίας. Τότε τοποθετήθηκαν οι εντυπωσιακοί τρούλοι που θα δείτε και οι ψηλοί θόλοι. Το μνημείο παραμένει επιβλητικό, κυρίως χάρη στην επίπονη προσπάθεια αναπαλαίωσης που έγινε από το 1959 έως το 1964.

Στον χώρο της μονής βρίσκονται τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Θεοδοσίας, καθώς και το Βυζαντινό Μουσείο, με εικόνες, ξυλόγλυπτα και διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Εδώ το Δεκαπενταύγουστο, λάβετε μέρος σε έναν εορτασμό επάξιο της φήμης του μνημείου.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22840. Δήμος 21222, Επαρχείο 24750, Αστυνομία 23333, Λιμεναρχείο 21240, Ταξί 21500.

Top