ΠΑΡΟΣ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς και ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, είναι η Πάρος.

Πανέμορφες ακτές, ανεμόμυλοι, κάτασπρα σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια εναρμονίζονται σε μία συγχορδία του λευκού και του γαλάζιου.

Στην Πάρο η μέρα παραδίνεται στην αγκαλιά της θάλασσας και η νύχτα φωτεινή απλώνεται στα γραφικά σοκάκια, στα τραπεζάκια δίπλα στο κύμα, ενώ το νυχτερινό ξεφάντωμα κρατά μέχρι πρωίας.

Η Πάρος, το τρίτο σε σειρά μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Άνδρο, συνολικά καταλαμβάνει 186τ.χλμ. Οι ακτές της φτάνουν τα 120χλμ. με φυσικούς σχηματισμούς για όλα τα γούστα: μικρά και γραφικά λιμανάκια, απόμερους κολπίσκους αλλά και απλωμένες αμμουδιές. Με μία λέξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νησί του μέτρου, από γεωγραφικής άποψης. Κι αυτό γιατί τίποτα δεν θυμίζει την αγριάδα των υπόλοιπων Κυκλάδων: τα βουνά είναι χαμηλοί λόφοι που «σβήνουν» μαλακά στις ακτές και το νησί, χάρη στις πάμπολλες υπόγειες πηγές του, είναι σχετικά εύφορο.

Η Παροικιά και η Νάουσα αποτελούν τους δύο πιο γνωστούς οικισμούς της Πάρου. Μη φανταστείτε, όμως, ότι το νησί είναι μόνο αυτά τα δύο χωριά. Μικρά γραφικά χωριουδάκια από το Μαρμαρά και το Δρυό έως τις Λεύκες, ιστορικά μνημεία, μικρές και μεγάλες εκκλησίες με εντυπωσιακότερη όλων την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή.

Η ιστορία  της Πάρου είναι μακρά και ενδιαφέρουσα. Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Κρήτες και αργότερα οι Αρκάδες και οι Ίωνες. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πρώιμου Κυκλαδικού Πολιτισμού, κυρίως λόγω του φημισμένου κατάλευκου μαρμάρου που διέθετε. Από τα μάρμαρα της Πάρου κατασκευάστηκαν πολλά φημισμένα γλυπτά της αρχαιότητας όπως η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ερμής του Πραξιτέλη κ.α. Παριανό μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε επίσης στον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο, του Δία στην Ολυμπία και του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η διαύγειά του ήταν παροιμιώδης και επέτρεπε στο φως να φτάσει σε βάθος 3½εκ. (ή και πολύ περισσότερο), τη στιγμή που στο μάρμαρο της Πεντέλης φτάνει το 1½εκ. Σήμερα δεν υπάρχουν κοιτάσματα του συγκεκριμένου μαρμάρου, ωστόσο οι στοές του, στο Μαράθι, αποτελούν αξιοθέατο του νησιού.

Η Παροικιά, πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής όχθης της Πάρου, είναι μία σύγχρονη πολιτεία με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη. Κάνοντας μία βόλτα στην πόλη σε κάθε βήμα συναντάτε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια, ενώ στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο συγκεντρώνονται μαγαζάκια κάθε είδους. Οι κάτοικοι  στολίζουν τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και τα μαρμαρένια ανώφλια των σπιτιών τους, με βασιλικούς και γεράνια, γασεμιά και βουκαμβίλιες, καθώς και τα εξαιρετικής ευωδίας νυχτολούλουδα. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική. Η Δύση του ηλίου στην Παροικιά χαρίζει εικόνες ανείπωτης ομορφιάς και μόλις χαθούν τα χρώματα του δειλινού ένα ξέφρενο πάρτυ αρχίζει. Τα δεκάδες μπαράκια, οι χώροι με ζωντανή μουσική και τα κλαμπ γεμίζουν ασφυκτικά και η διασκέδαση τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επιβάλλεται να επισκεφθείτε την Εκατονταπυλιανή, το αρχαιολογικό μουσείο, τον λόφο του ενετικού κάστρου, το Ασκληπιείο και το Πυθίο.

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΝΑΟΥΣΑ & ΤΟ  ΚΑΣΤΕΛΙ ΤΗΣ

Σημαντικό ρόλος την ιστορική πορεία του νησιού διαδραμάτισε και η Νάουσα, αφού κατά την αρχαιότητα υπήρξε η πρωτεύουσα της αρχαίας Πάρου.

Το παραδοσιακό ψαροχώρι με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες έχει γίνει σημείο αναφοράς τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους τουρίστες. Οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, ενώ τα ασπρισμένα στενά δρομάκια της σας προδιαθέτουν για ατέλειωτες βόλτες. Είναι το κοινωνικό κέντρο του νησιού. Το βράδυ τα στενά σοκάκια της και τα νυχτερινά μαγαζιά γεμίζουν από κοσμικές παρέες και το γλέντι διαρκεί ως το πρωί.

Εκεί που σήμερα εκτείνεται το ρομαντικό λιμανάκι, με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τους αμέτρητους επισκέπτες, κάποτε ήταν το κακόφημο λημέρι πειρατών όπου αγκυροβολούσαν τα πλοία τους, εκμεταλλευόμενοι την ασφάλεια που παρέχει ο κόλπος.

Από τον 7οαι. μέχρι τα χρόνια της επανάστασης υπήρξε φόβος και τρόμος των ναυτικών, καθώς ήταν αθέατος από την πλευρά της θάλασσας, γι’αυτό και τα εμπορικά πλοία απέφευγαν να τον προσεγγίσουν αν δεν γνώριζαν ποια καράβια ήταν ήδη αγκυροβολημένα εκεί. Τον 15οαι., όταν η Πάρος πέρασε στα χέρια των Ενετών, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο τοπικός άρχοντας Σομαρίπα φρόντισε να ανακτήσει την ασφάλεια του κόλπου και να ελέγχει την κίνηση των πλοίων, φτιάχνοντας ένα μικρό κάστρο. Γύρω του έχτισε λιμενοβραχίονες, οι οποίοι προστάτευαν το λιμάνι από τους καιρούς, καθώς και τείχη που κατέληγαν σε κυκλικούς προμαχώνες. Ο προμαχώνας που προστάτευε τη βόρεια πλευρά, το επονομαζόμενο Καστέλι, στέκει μέχρι και σήμερα μισογκρεμισμένος, να διηγείται την ιστορία του κόλπου της Νάουσας. Το Καστέλι είναι χτισμένο με σχιστόλιθο και ακανόνιστες πέτρες και διακρίνονται οκτώ ανοίγματα, από τα οποία τα επτά είναι κανονιοθυρίδες και το όγδοο πύλη.

Ο νέος λιμενοβραχίονας είναι χτισμένος παράλληλα με τα παλιά τείχη του κάστρου, που διακρίνονται μισοβυθισμένα. Σήμερα η Νάουσα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού κι ένα από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα των Κυκλάδων. Κοντά στο λιμάνι υπάρχει ο μεσαιωνικός ναός του Αγίου Γεωργίου, με τους τάφους των ιπποτών κάτω από το δάπεδό του.

Γύρω από τη Νάουσα βρίσκονται η υπέροχες παραλίες Πούντα, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Άγιοι Ανάργυροι, Σάντα Μαρίνα και Λάγγερι.

 ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Στο σπίτι της οικογένειας Ρούσσου φιλοξενείται μια αξιόλογη λαογραφική συλλογή, πληροφορίες τηλ. 22840-52284 Ιστορικό Μουσείο, με τη συλλογή του Όθωνα Κάπαρη και ευρήματα μυκηναϊκής εποχής από τον αρχαιολογικό χώρο στις Κουκουναριές πληροφορίες τηλ. 22840-53453.

Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Νάουσα Πάρου» έχει δημιουργήσει μία ενδιαφέρουσα συλλογή με φορεσιές από όλη την Ελλάδα πληροφορίες τηλ. 22840-52284.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22840. Δήμος 21222, Επαρχείο 24750, Αστυνομία 23333, Λιμεναρχείο 21240, Ταξί 21500.

Top