ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΟ – ΚΕΡΚΥΡΑ

παστιτσάδο παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας

ΥΛΙΚΑ
  

  • 2-2½ κιλά κόκορας κομμένος σε μερίδες
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 3 ξυλάκια κανέλα
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 2

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα κομμάτια του κόκορα, τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε
με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο καλά σε ένα
τηγάνι και βάζετε σε δόσεις τις μερίδες. Σοτάρετε για 3΄-4΄ την
κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε τα κομμάτια με μια τρυπητή
κουτάλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα
μέχρι να ροδίσουν όλα. Το λάδι που έμεινε το πετάτε.

Σε μία μεγάλη
κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για
6΄-8΄ ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για 1΄-2΄ μέχρι να εξατμιστεί το
αλκοόλ. Βάζετε τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνετε το ζουμί της
πιατέλας. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύοντας ελαφρά
για 2΄-3΄. Ρίχνετε χλιαρό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα 2/3 του
φαγητού. Όταν πάρει βράση χαμηλώνετε την θερμοκρασία και
σιγομαγειρεύετε το φαγητό σκεπασμένο με καπάκι για 2 ώρες περίπου.
15΄ πριν τελειώσετε το μαγείρεμα του φαγητού, διαλύετε τον πελτέ σε
μισό φλ. ζεστό νερό και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε και
αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά όταν ο κόκορας έχει μαλακώσει
καλά.

Αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του κόκορα και
τα βάζετε σε μία πιατέλα. Στην κατσαρόλα έχει μείνει αρκετή αραιή
σάλτσα. Δυναμώνετε την φωτιά και μαγειρεύετε για 20΄ μέχρι να δέσει
(σουγάρει κατά την Κερκυραϊκή διάλεκτο) και να μείνει σε ποσότητα η
μισή. Αν χρειαστεί διορθώνετε το αλατοπίπερο. Βράζετε στο μεταξύ τα
μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και τα στραγγίζετε. Τα ξαναβάζετε
στην κατσαρόλα και ρίχνετε μια-δύο κουταλιές της σούπας από την
σάλτσα. Ανακατεύετε και αφήνετε για 1΄-2΄. Την υπόλοιπη σάλτσα την
αδειάζετε σε μια σαλτσιέρα.

Βάζετε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη
πιατέλα και από πάνω τα κομμάτια του κόκορα. Σερβίρετε αμέσως με
την υπόλοιπη σάλτσα και κεφαλοτύρι τριμμένο. Μπορείτε ακόμα να
ρίξετε στην σάλτσα τα μακαρόνια ανακατεύοντας να πάει παντού. Το
μοσχάρι παστιτσάδο φτιάχνετε όπως και ο κόκορας (από μπούτι νουά
σπάλα). Η επιτυχία στο παστιτσάδο είναι η δεμένη σάλτσα.

 

ΣΗΜ:παστιτσάδο παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας. Σήμα κατατεθέν της
Κερκυραϊκής κουζίνας. Στην πόλη φτιάχνεται συνήθως με μοσχάρι
κομμένο σε μερίδες και στα χωριά με κόκορα. Κόκορας Παστιτσάδος,
όπως λέγεται και είναι το φαγητό της γιορτής και της
Κυριακής. Συνοδεύεται απαραίτητα με χονδρά μακαρόνια, με
τρύπα δηλαδή που αφήνει την σάλτσα να εισχωρήσει στο μακαρόνι και
να το νοστιμίσει. Απαραίτητη πινελιά το τριμμένο
κεφαλοτύρι.

Top