ΠΕΛΤΕΣ ΣΥΚΟ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ & ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. σύκα ψιλοκομ. με το φλοιό
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 2-3 κλαδιά δενδρολίβανο
  • 2 ξερές καυτερές πιπεριές

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε σε μία κατσαρόλα τα σύκα και το κρασί να πάρουν βράση σε
μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το μέλι  το δενδρολίβανο και
τις πιπεριές και σιγοβράστε ανακατεύοντας 15΄-20΄ μέχρι τα σύκα να
μαλακώσουν και να λιώσουν. Προσθέστε το ξίδι βράστε 2΄-3΄ ακόμη.
Όταν είναι έτοιμα αφαιρέστε το δενδρολίβανο και τις πιπεριές. Όταν
κρυώσει ο πελτές βάλτε σε βαζάκι και διατηρήστε τα στο ψυγείο.

ΣΗΜ.: Μπορείτε  να φτιάξετε
τον πολτό και με αποξηραμένα σύκα, πρώτα θα τα ψιλοκόψετε και
έπειτα θα τα βάλετε να μουσκέψουν αρκετές ώρες στο μπαλσάμικο. Θα
τα στραγγίσετε καλά και θα συνεχίσετε σύμφωνα με τη συνταγή. Ο
πελτές πρέπει να έχει υπέροχη γλυκο-ξινο-καυτερή γεύση. Ρυθμίστε
την ένταση προσθέτοντας και αφαιρώντας μπαλσάμικο. Χρησιμοποιείστε
σαν γλάσσο σε κοτόπουλο ή χοιρινό πριν τα ψήσετε. Συνοδεύστε τυριά,
αλλαντικά και ψητά στο σερβίρισμα.

Top