ΠΕΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡNΟ ΜΕ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

ΠΕΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡNΟ ΜΕ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. πένες ή άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας σας
  • τα τρυφερά φύλλα από 2 μάτσα τσουκνίδες καθαρισμένες και
    χοντροκομμένες
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομ.
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια,
    σε φέτες
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 350 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει
βράζετε τα ζυμαρικά για περίπου 3΄, ίσα-ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τα
σουρώνετε και τα αδειάζετε σε ένα μέτριο ταψί. Προθερμαίνετε το
φούρνο στους 180 οC.  Παράλληλα σε μια μέτρια
κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι με καπάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε
μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για περίπου 2΄, μέχρι να
μαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε τις τσουκνίδες, το δυόσμο, 200ml νερό,
αλάτι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε απαλά και σκεπάζετε
την κατσαρόλα με το καπάκι. Μαγειρεύετε για περίπου 3΄- 4΄ μέχρι να
μαλακώσουν λίγο και να μειωθεί ο όγκος τους. Αποσύρετε αφήνετε για
περίπου 2΄-3΄ να κρυώσει ελαφρά (ώστε να μην «κόψει» το
γιαούρτι που θα προσθέσετε). Ρίχνετε το γιαούρτι, ανακατεύετε απαλά
και αδειάζετε το ζουμερό μείγμα στο ταψί με τα μακαρόνια.
Ανακατεύετε ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και ψήνετε για περίπου
15΄. Σε ένα μικρό αλλά βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά με το σύρμα μέχρι
να αφρατέψουν, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και
συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να αναμειχθούν. Βγάζετε για λίγο το
ταψί από το φούρνο και περιχύνετε το φαγητό με το μείγμα των αυγών
ομοιόμορφα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ψήνετε για περίπου
άλλα 15΄, μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα και να ροδίσει η
επιφάνεια.

ΣΗΜ: Το καπνιστό τυρί δίνει έντονη γεύση.
Μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα και να αντικαταστήσετε το άλλο
μισό με μια κεφαλογραβιέρα. Αν πάλι θέλετε πιο έντονες γεύσεις
προσθέστε λίγες φέτες σύγκλινο ή καβουρμά
θρακιώτικο.
 Φοράτε οπωσδήποτε γάντια μιας χρήσης,
γιατί οι τσουκνίδες κατά την επαφή τους με το δέρμα, προκαλούν
έντονη φαγούρα και κοκκινίλα, σαν τσίμπημα κουνουπιού. Αν δεν
βρείτε τις αντικαθιστάτε με μείγματα χορταρικών της αρεσκείας σας
π.χ. σέσκουλα με μάραθο και καυκαλήθρες,, σπανάκι με άνηθο και
μαϊντανό κλπ.

Top