ΠΙΠΕΡΙ ΡΟΖ

Μπαχαρικό που μπορεί να προέρχεται από δύο διαφορετικές μεταξύ
τους βοτανολογικές οικογένειες. Προέρχεται από τους ώριμους
κόκκινους καρπούς του είδους P. nigrum από το οποίο παίρνουμε το
μαύρο πιπέρι. Τους καρπούς αυτούς δεν μπορούμε να τους αποξηράνουμε
ή να τους βράσουμε γιατί το περικάρπιο είναι εξαιρετικά εύθραυστο
μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει εάν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Η
μόνη ασφαλής για τους καρπούς επεξεργασία είναι η βύθιση τους στην
άλμη και σε αυτή τη μορφή διατίθενται στο εμπόριο. Ρoζ πιπέρι
αποκαλούνται ακόμα οι μικροί κόκκινοι καρποί δύο ποικιλιών του
δέντρου schinus που αυτοφύονται στο μακρινό Περού. Πρόκειται για το
είδος schinus ariera ή molle συναντάται κυρίως στην Αυστραλία και
μπορεί να φτάσει τα 20μ. και το είδος schinus terebinthifolius.
Έχει μικρά κίτρινα άνθη και καρπούς που όταν ωριμάζουν γίνονται
ρoζ. Είναι ένα μικρό δέντρο με γυαλιστερά οβάλ φύλλα που μοιάζουν
με τα φύλλα της δάφνης. Οι καρποί του έχουν ροζ κέλυφος και
εμπεριέχουν καφέ σπόρους, που όταν συνθλιβούν απελευθερώνουν ένα
γλυκό ευωδιαστό άρωμα. Οι ώριμοι ρoζ καρποί του είδους αυτού
τοποθετούνται στην άλμη ή αποξηραίνονται. Συνιστάται η αποθήκευση
των αποξηραμένων σπόρων σε αεροστεγές μέρος, μακριά από την
υπερβολική ζέστη, το ήλιο και την υγρασία.

Η ιστορία του πιπεριού είναι και η ιστορία των μπαχαρικών. Το
μαύρο πιπέρι με προέλευση το Μάλαμπαρ της Νοτιοδυτικής Ινδίας είναι
για 4.000 συνεχή έτη ο βασιλιάς των μπαχαρικών.

Το εμπόριο πιπεριού έλεγχαν οι κάτοικοι της Φοινίκης, στη
συνέχεια περνά στα χέρια των Αράβων, οι οποίοι ενταντικοποίησαν τη
δράση τους αργότερα, μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το
πιπέρι και τα άλλα μπαχαρικά περνούσαν μέσα από ένα δρόμο, γνωστό
ως δρόμο του πιπεριού ή Via Piperatica.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έμποροι έγιναν οι καλύτεροι πελάτες
πιπεριού, το οποίο προμηθεύονταν από την Ινδία. Στην αρχαία Ελλάδα
το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς και ήταν αγαθό πολύ
μεγάλης αξίας. Στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το πιπέρι
ήταν το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό σε όλη την Ευρώπη. Όταν η Ρωμαϊκή
Αυτοκρατορία απειλούνταν από τους Βησιγότθο Αλάριχο, προσφέρθηκαν
σε αυτόν ως λύτρα τεράστιες ποσότητες πιπεριού. Το γεγονός αυτό
δείχνει ότι οι Βορειοευρωπαίοι είχαν μυηθεί στο πιπέρι. Μετά το
1100 μ.Χ. ξεχωρίζουν στην Ευρώπη η Βενετία και η Γένοβα, ως διεθνή
κέντρα εμπορίου μπαχαρικών. Επειδή υπήρχε τεράστια ζήτηση για το
πιπέρι, η τιμή του κινούνταν πολύ ψηλά.Το μονοπώλιο των Αράβων και
οι φόροι της Οθωμ. Αυτοκρατορίας, ήταν η αιτία να είναι το πιπέρι
πολύ ακριβό.

Για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι αναζητούσαν νέους δρόμους προς τις
χώρες παραγωγής των μπαχαρικών. Οι μεγάλες ανακαλύψεις της εποχής
αυτής. Η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, της
Ινδίας από το Βάσκο ντε Γκάμα.

Το κέντρο του εμπορίου μπαχαρικών ήταν από την Ιταλία στην
Ισπανία και την Πορτογαλία. Φέρνουν μπαχαρικά από την Ινδία
περνώντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Εισέρχονται στην Ευρώπη
μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσής
τους. Το 1600 μ.Χ. η Αγγλία και η Ολλανδία εναντιώνονται στο
μονοπώλιο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και αρχίζουν το εμπόριο
των μπαχαρικών. Οι Ολλανδοί ιδρύουν την εταιρεία των Ανατολικών
Ινδιών και φέρνουν στη Γηραιά Ήπειρο μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα και
γαρίφαλο. Το 1800 η Αγγλία συμμετέχει περισσότερο ενεργά στο
εμπόριο μπαχαρικών αλλά δεν εμπορεύεται πια από κοινού με την
Ολλανδία. Στο εμπόριο μπαχαρικών μπαίνει η Αμερική και η
Γαλλία.

Σήμερα, το πιπέρι παραμένει ο βασιλιάς των μπαχαρικών και
κατέχει το 1/4 του παγκοσμίου εμπορίου των μπαχαρικών.

Προέλευση: ΗΠΑ, Μπαχάμες, Αντίλλες (Κούβα, Πουέρτο Ρίκο),
Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη), Ωκεανία
(Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), Ασία (Κίνα), Νησιά Φίτζι του Ειρηνικού,
Γαλλική Πολυνησία, Μαυρίκιος και Νότιος Αφρική. Ο κύριος εισαγωγέας
ρoζ πιπεριού στην Ευρώπη είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλική Νήσος Ρενιόν.

Το ρoζ πιπέρι που προέρχεται από το είδος piper nigrum έχει τη
γνωστή σε όλους καυτή γεύση του μαύρου πιπεριού εμπλουτισμένη με
φρουτώδεις νότες. Το προερχόμενο από τα είδη schinus ρoζ πιπέρι
έχει λιγότερο καυτή γεύση.Χρησιμοποιείται στα θαλασσινά, το
κουνέλι, το κοτόπουλο, ενώ δένει αρμονικά και με το λαδόξιδο.
Ταιριάζει ακόμα σε ντρέσινγκς για σαλάτες και σε λευκές σος.

Top
hacklink al hd film izle php shell indir siber güvenlik blog Ankara evden eve nakliyat wordpress nulled themes