ΠΙΡΟΣΚΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζ. (περίπου) νερό χλιαρό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 5-6 πατάτες
  • 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη
και ανακατεύετε τα υλικά με τα χέρια σας καλά. Σε ένα άλλο μπολ
διαλύετε τη μαγιά με το μισό χλιαρό νερό. Ρίχνετε 3-4κ.σ. αλεύρι
και ανακατεύοντας φτιάχνετε ένα χυλό. Αφήνετε στην άκρη για 15΄.
Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνετε τη μαγιά, το ξίδι, το ελαιόλαδο και
ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο ξίδι. Ζυμώνετε για 10΄
μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί
σε όγκο. Όσο περιμένετε να γίνει η ζύμη πλένετε τις πατάτες και τις
βράζετε σε μπόλικο νερό για 30΄. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τις
καθαρίζετε και με ένα πιρούνι ή την κουτάλα του πουρέ τις λειώνετε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί
σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το αφήνετε να σοταριστεί
για 6΄-7΄ μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τις πατάτες, το
μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ρίγανη. Ανακατεύετε για 2΄-3΄ και
αποσύρετε από την φωτιά. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει. Χωρίζετε τη
ζύμη σε 10-12 κομμάτια. Ανοίγετε κάθε κομμάτι με τον πλάστη ή τα
δάκτυλά σας σε μικρό δίσκο. Βάζετε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά της
σούπας κατά μήκος γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Βρέχετε με λίγο νερό
ελαφρά τις άκρες πιέζετε απαλά με τα δάκτυλά σας να κολλήσει η
ζύμη. Αφήνετε τα πιροσκί για 20΄ σκεπαπασμένα να ξεκουραστούν.
Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο τόσο ώστε να φθάνει στη μέση και
το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τα πιροσκί με το κλείσιμο
προς τα κάτω, πρώτα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βάζετε σε
απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τα σερβίρετε ζεστά.

ΣΗΜ.: Τηγανίζονται σε δόσεις 3-4 κομμάτια
την κάθε φορά.

Top