ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζ. βούτυρο λειωμένο
  • 1 φακελ. μαγιά
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 γρ. κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε το μισό χλιαρό γάλα και διαλύετε τη μαγιά.
Ρίχνετε 3-4κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύοντας φτιάχνετε ένα
χυλό. Αφήνετε για 20΄ να φουσκώσει. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα
μπολ. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυλό μαγιάς, το αυγό, το
βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνετε 10΄ περίπου μέχρι να έχετε
μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τα χέρια σας.
Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη για 1 ώρα τουλάχιστον σε ζεστό
μέρος  να διπλασιαστεί σε όγκο. Όση ώρα φουσκώνει η ζύμη
ετοιμάζετε το μείγμα της γέμισης. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το
ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και σοτάρετε τα κρεμμύδια και
τον κιμά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και
βάζετε το ξυλάκι κανέλας. Προσθέτετε 2 ποτήρια νερό. Αφήνετε να
βράσει ο κιμάς σε χαμηλή φωτιά για 30΄ χωρίς καπάκι, μέχρι να πιει
τα υγρά του καλά και σχεδόν να στεγνώσει. Αποσύρετε το φαγητό από
την φωτιά. Ρίχνετε τον μαϊντανό, ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τον κιμά
στην άκρη να κρυώσει καλά.

ΓΕΜΙΣΜΑ ΠΙΡΟΣΚΙ: Παίρνετε τη ζύμη και την
χωρίζετε σε 10-12 κομμάτια. Τα ανοίγετε σε δίσκους με τον πλάστη ή
τα δάκτυλά σας. Γεμίζετε κάθε δίσκο με 1κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε
σε ρολό. Βρέχετε ελαφρά τις άκρες με νερό και τις πιέζετε να
κολλήσουν στη ζύμη. Τα αφήνετε 20΄ να φουσκώσουν. Σε ένα βαθύ
τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση του τηγανιού. Το ζεσταίνετε
σε μέτρια θερμοκρασία. Τηγανίζετε τα πιροσκί μα το άνοιγμα προς τα
κάτω πρώτα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βάζετε σε
απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τα σερβίρετε ζεστά.

ΣΗΜ.: Τα πιροσκί τηγανίζονται σε δόσεις,
3-4 κομμάτια τη φορά. Μπορείτε να ρίξετε στον κιμά 1½κ.σ. ρύζι
Καρολίνα και 2-3 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο.

Top