ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ – ΑΡΩΜΑΤΑ- ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ – ΓΕΥΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ -ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΝΗΜΕΣ

Πάντρεμα γεύσεων Ανατολής-Δύσης, επηρεασμένη από μεγάλες
αυτοκρατορίες  (Βυζαντινή, Αραβική, Περσική, Οθωμανική). Όταν
την απολαμβάνεις αισθάνεσαι, ότι ταξιδεύεις στα βάθη των αιώνων και
μέσα από την αίσθηση της γεύσης συναντάς την ιστορία όλων αυτών των
λαών. Χρειάστηκαν 2000 χρόνια περίπου για να διαμορφωθεί έτσι όπως
χαρακτηρίζεται σήμερα, γευστική, ξεχωριστή και
μυστηριώδης.

Η κουζίνα της Πόλης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα
μπαχαρικά της, που την κάνουν ξεχωριστή (κανέλα,
κύμινο, κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, μαχλέπι, μαστίχα,
κανέλα, γαρύφαλλο για γλυκά). Καθώς και για το δέσιμο αλμυρού
γλυκού, έντονου και δυνατού.

Η γεωγραφική θέση της πόλης, σταυροδρόμι Χερσαίων και θαλάσσιων
οδών, Ανατολής Δύσης, βοηθά στην πληθώρα των αγαθών της. Κρέας
(αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κυνήγι, πουλερικά, κ.ά.) ψάρια, λαχανικά,
δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς
χρησιμοποιούνται εκτός από τα γλυκά, στα φαγητά ως γέμιση.

Αυτά τα φρέσκα υλικά απαρτίζουν τα γευστικά πιάτα της προσιτά σε
όλα σχεδόν τα νοικοκυριά της τότε εποχής. Από το καθημερινό τους
τραπέζι δεν λείπει σχεδόν ποτέ το ψάρι μαγειρεμένο με διάφορους
τρόπους, τα χόρτα, οι πίτες, τα γλυκά, το ζυμωτό ψωμί, το κρασί, τα
τυριά κ.ά. Συνήθως το κύριο πιάτο τους είναι κρέας ή πουλερικό
και στις περιόδους νηστείας ψάρι.

Ενώ στις βεγγέρες του την τιμητική τους έχουν τα διάφορα
ορεκτικά (μεζέδες). Κεφτεδάκια, μελιτζανοσαλάτα,
ταραμοσαλάτα,  λαχανοντολμάδες, γεμιστά, μπουρεκάκια,
ντολμαδάκια, πίτες, τουρσιά κ.ά.

Στα κεράσματά τους έχουν την βανίλια, τα γλυκά κουταλιού, το
σιμιγδαλένιο χαλβά, τα σιροπιαστά (μπακλαβά). Ρυζόγαλο, λουκούμια,
μελομακάρονα, βασιλόπιττα, τσουρέκια κ.ά. Εξέχουσα θέση έχουν τα
λικέρ της (μαχλέπι) και το κρασί.

Πολλά βιβλία γράφονται για την ιστορία της πρώτης
αστικής κουζίνας του νεότερου ελληνισμού η οποία αναπτύχθηκε στην
κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη και εμπεριέχει διατροφικές
παραδόσεις και γευστικές αποχρώσεις
.

Ο αναγνώστης με συνοδοιπόρο το εκάστοτε συγγραφέα χάνεται στην
μαγεία, στο λαβύρινθο παζαριών με μπαχαρικά σε φανταστικά ταξίδια
αιώνες πίσω. Πίνει ούζο στα λαϊκά καπηλειά. Δοκιμάζει εκλεπτυσμένες
γεύσεις των παραδοσιακών ταβερνών. Σταματάει στα ιστορικά καφενεία
των σουφίδων. Κάθεται σε γιορτινά τραπέζια, να γευτεί γλυκά
παραδεισένια και να εντρυφήσει στις απολαύσεις τις πολίτικης
κουζίνας. Συνάμα παρακολουθεί ιστορικές αλλαγές στις ζωές των
ανθρώπων ανά περιόδους. Μια από τις ιστορικές αλλαγές του
προηγούμενου αιώνα είναι και οι διωγμοί των Ελλήνων της Πόλης.

Ερχόμενοι στην Ελλάδα φέρνουν εκτός από την πολιτιστική
παράδοση και την γαστρονομία τους, την οποία εντάσσουν στην κουζίνα
της Ελλάδας. Από αυτό το δέσιμο δημιουργείται η σύγχρονη Ελληνική
κουζινα.Φρέσκα υλικά, αυθεντικές και μοναδικές γεύσεις αποδεκτές
από όλους.

 

Top