ΨΑΡΙΑ: ΙΔΕΕΣ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: 

ΒΡΑΣΤΑ

Βραστά μπορούν να γίνουν όλα τα μεγάλα ψάρια, ολόκληρα ή κομμένα
σε φέτες. Ανάλογα με το ψάρι, καθορίζεται και ο τρόπος βρασίματος.
Τα ψάρια μπορούμε να τα βράσουμε σε αλατισμένο νερό, ζωμό αλλά και
σε κουρ-μπουγιόν, νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει κρεμμύδι, καρότο,
δάφνη, μαϊντανό, πράσο, σέλινο, ξύδι ή κρασί ή και κάποιο άλλο
ποτό, αλάτι και κόκκους πιπεριού.

ΤΗΓΑΝΙΤΑ

Τηγανιτά μπορούν να γίνουν όλα τα ψάρια και φιλέτα ή κομμάτια
ψαριών. Τα ψάρια τηγανίζονται σε αρκετά λιπαρή ουσία σε δυνατή
θερμοκρασία. Πριν τα τηγανίσετε τα πανάρετε με αλεύρι, αυγό και
φρυγανιά τριμμένη. Μπορείτε να τα περάσετε από κάποιο χυλό –
κουρκούτι, που θα ετοιμάσετε με διάφορες συνθέσεις υλικών. Άλλες
επιλογές είναι να τα πανάρετε σε σκόνη πατάτας, νιφάδες πατάτας,
νιφάδες δημητριακών κ.ά.

ΣΧΑΡΑΣ

Σχάρας μπορούν να γίνουν ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους,
ολόκληρα ή φιλέτα. Πριν από το ψήσιμο μπορείτε να τα μαρινάρετε με
αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερα ψάρια,
μπορείτε να γεμίσετε την κοιλιά τους με διάφορα αρωματικά. Ενώ θα
πρέπει να χαράζονται κάθετα σε δύο ή τρία σημεία πριν το ψήσιμο.
Μπορείτε επίσης να τα ραντίσετε με κάποιο αρωματισμένο λάδι. Όσον
αφορά τη θερμοκρασία, το ψάρι χρειάζεται στην αρχή δυνατή φωτιά,
έτσι ώστε να δημιουργήσει εξωτερικά μια κρούστα προστασίας για τις
θρεπτικές ουσίες και στη συνέχεια να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία ώστε
να ψήνεται σιγά-σιγά.

ΦΟΥΡΝΟΥ

Το ψήσιμο στο φούρνο μπορεί βέβαια να είναι μια πολύ γνωστή
μαγειρική υπόθεση, σίγουρα όμως όχι η πιο εύκολη. Τα ψάρια που
προορίζονται για το φούρνο πρέπει πρώτα να αρωματίζονται μέσα σε
κάποια μαρινάδα, ώστε να έχετε καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Εάν τα
ψάρια είναι μεγάλα, είναι καλύτερα να χαράζονται. Η σύνθεση της
μαρινάδας μπορεί να αποτελείται από διάφορα λαχανικά κομμένα σε
μέτριο μέγεθος, κρασί λευκό ή κόκκινο, μπύρα, ακόμη και ούζο,
μουστάρδα, πάπρικα, λάδι ή και γιαούρτι. Εσείς μπορείτε να
επιλέξετε ό,τι σας αρέσει.

Top