ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρολίνα ή αρμπόριο)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί
  • 1½ lt ζωμό ψαριού
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμέμο
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

  • 18 γαρίδες μεγάλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες (που τους έχετε
    αφαιρέσει τα κελύψη και τα κεφάλια αλλά έχετε κρατήσει τις
    ουρίτσες)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • ½ κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. τυρί κρεμώδες
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΑΡΙΔΕΣ: Σε ένα αντικολλητικό
τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες και το
φινόκιο για 2-3΄. Προσθέτετε το γλυκάνισο. Αλατοπιπερώνετε και
σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και αφήνετε το
μείγμα να πάρει μια βράση για 3΄. Σε ένα μπολ βάζετε το τυρί με το
γιαούρτι, το ανακατεύετε και τα προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακινείτε
το τηγάνι καλά έτσι ώστε να καλύψει η σάλτσα τις γαρίδες και
αποσύρετε από τη φωτιά. Πασπαλίζτετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και
διατηρείτε το περιεχόμενο του τηγανιού ζεστό μέχρι να το προσθέσετε
στο ριζότο.

ΡΙΖΟΤΟ: Βάζετε το ζωμό σε μία κατσαρόλα και τον
σιγοβράζετε. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και
σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ρύζι και
ανακατεύετε για 1΄-2΄, ώστε οι κόκκοι του να καλυφθούν με
ελαιόλαδο. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα μπαχαρικά και το
αλατοπίπερο. Με μία κουτάλα σούπας προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό που
σιγοβράζει, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός που
ρίχνετε πριν προσθέσετε την επόμενη δόση. Μαγειρεύετε σε μέτρια
φωτιά, ώστε το ριζότο να βράζει απαλά, για περίπου 20΄-25΄. Το ρύζι
είναι έτοιμο όταν είναι σπυρωτό και συμπαγές, αλλά μαλακό.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνετε τις γαρίδες στο ρύζι
και ανακατεύετε απαλά. Πασπαλίζετε το ριζότο με τον άνηθο και
σερβίρετε.

Top