ΡΥΖΙ: ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΛΑΦΙ

Σπυρωτό ή χυλωμένο με κρεμμυδάκι,
σκόρδο, μανιτάρια και μυρωδικά ή και σκέτο, το πιλάφι είναι η
κλασική γαρνιτούρα για κρεατικά, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει
από μόνο του ένα νόστιμο και εύκολο κύριο πιάτο.

Πιλάφι
λιγότερο ή περισσότερο χυλωμένο ή σπυρωτό;
 Ποια είδη
ρυζιού ενδείκνυνται για τί είδους πιλάφια, αναλογίες, μυστικά,
ιδέες για νόστιμα πιλάφια. 

 

Αν χρησιμοποιήσετε Καρολίνα ή
Νυχάκι, είναι καλό να τα ξεπλύνετε πρώτα σε ένα
σουρωτήρι λεπτό, κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι απομακρύνεται
σημαντική ποσότητα από την κόλλα, το άμυλο των κόκκων του ρυζιού
και πετυχαίνετε να είναι μεν χυλωμένο, αλλά όχι λασπωμένο. Αυτό δεν
είναι αναγκαίο αν χρησιμοποιήσετε ρύζι parboiled,
γιατί είναι λιγότερο αμυλώδες.

  • Το χταπόδι, τα καλαμάρια και οι σουπιές μας δίνουν νόστιμους
    ζωμούς για πιλάφια. Βάζετε τα μαλάκια ολόκληρα στην κατσαρόλα, τη
    σκεπάζετε και τα μαγειρεύετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
    Προσθέτετε κρασί, ενισχύετε το ζωμό με κρεμμύδι και μυρωδικά που
    ταιριάζουν. Στο χταπόδι για παράδειγμα ταιριάζει ο μαϊντανός, η
    δάφνη, η ρίγανη και το θυμάρι. Επίσης, ένας άλλος συνδυασμός είναι
    ο μαραθόσπορος, ο γλυκάνισος, ο άνηθος και το κεδροκούκουτσο.
    Αφήνετε να βράσει, τον μετράτε και φτιάχνετε με αυτόν το πιλάφι
    σας.
  • Το μελάνι από τις φρέσκιες σουπιές χρωματίζει και γλυκαίνει το
    πιλάφι. Σπάτε το σακουλάκι με το μελάνι σε μπολάκι, το διαλύετε με
    λίγο νερό και το προσθέτετε τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.
    Μπορείτε να προμηθευτείτε μελάνι σουπιάς σε υγρή μορφή που
    κυκλοφορεί στην αγορά σε βαζάκια.
  • Άλλα λαχανικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πιλάφια είναι
    το φινόκιο, τα σπαράγγια, οι πιπεριές, τα φασολάκια, οι πιπεριές,
    τα φασολάκια, ο αρακάς, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια. Μπορείτε να
    τα σοτάρετε ελαφρά και να τα μισομαγειρέψετε σε ξεχωριστό σκεύος
    και να τα προσθέσετε στο ρύζι τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος
    (σε αυτή την περίπτωση θα είναι αλ ντεντε) ή να τα μαγειρέψετε από
    την αρχή μαζί με το ρύζι (οπότε θα είναι αρκετά μαλακά).
  • Μυδοπίλαφο: Αχνίζετε τα μύδια με κρασί και μυρωδικά μέχρι να
    ανοίξουν τα κελύφη. Σουρώνετε το ζωμό και τον χρησιμοποιείτε για το
    πιλάφι. Τη σάρκα των μυδιών την προσθέτετε στο τέλος.
  • Σαφράν ή κρόκος Κοζάνης, κουρκουμάς ή μείγμα κάρι που θα
    προσθέσετε από την αρχή του μαγειρέματος ή λίγη πάπρικα που θα
    βάλετε προς το τέλος χρωματίζουν, αλλά και νοστιμίζουν ένα απλό
    πιλάφι.
  • Βράζετε το ρύζι της αρεσκείας σας με ζωμό, κρασί ή νερό (ή
    αναμείξεις τους). Όταν μαγειρευτεί το περιχύνετε με ωμό λάδι και
    προσθέτετε ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως μαϊντανό,
    δυόσμο, άνηθο, σχοινόπρασο, αλλά και φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Όταν φτιάχνετε κρέας ή κοτόπουλο στην κατσαρόλα με μυρωδικά και
    μπαχαρικά της αρεσκείας σας και σάλτσα ντομάτας ή λεμονάτη,
    μπορείτε αντί να αφήσετε τη σάλτσα να δέσει, να την αραιώσετε με
    λίγο νερό ή κρασί, να μετρήσετε την ποσότητα των υγρών και να
    μαγειρέψετε μέσα σε αυτό το ζωμό ρύζι μετρημένο. Θα βγάλετε το
    κρέας από την κατσαρόλα για να μην παραμαγειρευτεί και θα το
    ξαναβάλετε όταν το ρύζι είναι έτοιμο.
  • Το πρασόρυζο, το σπανακόρυζο, το λαχανόρυζο, το κρεμμυδόρυζο
    είναι κι αυτά είδη πιλαφιών. Ξεκινάτε το μαγείρεμά τους σοτάροντάς
    τα ψιλοκομένα μαζί με κρεμμύδι και σκόρδο. Ρίχνετε το ρύζι,
    ανακατεύετε καλά μέχρι να σοταριστεί κι αυτό και προσθέτετε ζωμό
    λαχανικών, ή κότας ή νερό. Αν θέλετε, προσθέτετε πολτό ντομάτας,
    διαφορετικά προσθέτετε χυμό λεμονιού τα τελευταία λεπτά του
    μαγειρέματος.
  • Για το γαριδοπίλαφο δεν βράζετε τις γαρίδες μέσα στο ρύζι γιατί
    παραψήνονται. Φτιάχνετε με τα κεφάλια ζωμό για το πιλάφι και βάζετε
    τις γαρίδες τα τελευταία 2΄ στο σκεύος ή τις σοτάρετε και τις
    προσθέτετε από πάνω.
  • Το πιλάφι με μανιτάρια. Τα φρέσκα τα σοτάρετε μέχρι να βγάλουν
    τα υγρά τους και στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι ή τα σοτάρετε σε
    ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτετε στο ρύζι λίγο πριν το βγάλετε
    από τη φωτιά. Τα αποξηραμένα μανιτάρια θα τα μουσκέψετε σε νερό ή
    κρασί και μετά θα τα βάλετε να μαγειρευτούν με το ρύζι. Το υγρό στο
    οποίο τα μουλιάσατε θα το προσθέσετε στο ζωμό για το πιλάφι.
  • Μια κλασική παρασκευή θέλει το πιλάφι να ολοκληρώνει το
    μαγείρεμά του στο φούρνο. Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα που μπαίνει
    και στο φούρνο. Τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας και σοτάρετε σε
    λίγο ελαιόλαδο σκόρδο και κρεμμύδι. Ρίχνετε το ρύζι, το σοτάρετε κι
    αυτό, προσθέτετε μετρημένο ζωμό, τον αφήνετε να πάρει μία βράση,
    σκεπάζετε την κατσαρόλα και την βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο
    στους 200οC για 8΄-10΄. Την βγάζετε, αφήνετε το πιλάφι
    για 2΄-3΄ να σταθεί και σερβίρετε.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα τριμμένη ή ντοματάκια από
    κονσέρβα πολτοποιημένα αφού σοτάρετε τα σκορδοκρέμμυδα και πριν
    βάλετε το ρύζι. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα μαζί με
    το ζωμό με τον οποίο θα μαγειρέψετε το πιλάφι. Επίσης, μπορείτε
    προς το τέλος του μαγειρέματος, να προσθέσετε ντομάτα κομμένη σε
    κυβάκια (το χειμώνα θα χρησιμοποιήσετε βιολογικά ντοματίνια). Η
    συνταγή μπορεί να εμπλουτιστεί με τα μυρωδικά που ταιριάζουν με την
    ντομάτα, όπως δυόσμο, βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι κλπ.
  • Μπορείτε, τέλος, να ανακατέψετε το ρύζι με λίγες κουταλιές της
    σούπας γιαούρτι και μυρωδικά και να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα για όλες
    τις ώρες.
Top