ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΨΗΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τις σαρδέλες κόβοντας τα κεφάλια και αφαιρώντας τα
εντόσθια από την κοιλιά τους. Ανοίγετε τα ψάρια από τη μια πλευρά
προσέχοντας να μην τα κόψετε στα δύο και με τον αντίχειρά σας
βγάζετε τον κεντρικό κόκαλο. Πλένετε και στραγγίζετε τις σαρδέλες.
Τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα
τουλάχιστον. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης, το
κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και
πιπέρι. Λαδώνετε καλά ένα ταψί και στρώνετε τις μισές σαρδέλες με
το δέρμα προς τα κάτω κοντά τη μία με την άλλη. Απλώνετε σε κάθε
σαρδέλα τη γέμιση. Τις σκεπάζετε (ζευγαρώνετε) με τις υπόλοιπες.
Τις λαδώνετε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και τις ψήνετε στις
αντιστάσεις ή στο γκριλ στους 200οC για 20΄ περίπου.
Μόλις ροδίσουν τις γυρίζετε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά. Τις
βάζετε σε πιατέλα, τις πασπαλίζετε με ρίγανη και σερβίρετε.
Μπορείτε να τις ψήσετε και στα κάρβουνα για 1΄-2΄ την κάθε πλευρά.
Οι σαρδέλες δεν πρέπει να ψηθούν πολύ για να μην στεγνώσουν.

Top