ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Σκωτία φημίζεται για τα απλά και θρεπτικά φαγητά της,
απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ψυχρού της κλίματος. Το αχνιστό
πόριτζ, οι ζεστές σούπες, τα κέϊκ και τα χάγκις.

Τα
«χάγκις» είναι παραδοσιακό πιάτο από εντόσθια
αρνιού (έντερα, καρδιές, συκώτι, πνευμόνια κ.ά.) και διάφορα
δημητριακά μαγειρεμένα μέσα σε αρνίσιο στομάχι. Ακόμη διάφορες
σκωτσέζικες πίτες κυρίως με κρέας και ο σολομός βρίσκονται στο
καθημερινό μενού. Η Σκωτία φημίζεται επίσης και για ορισμένες
σπεσιαλιτέ της, βασισμένες στα αρίστης ποιότητας ντόπια υλικά και
στην προετοιμασία τους που δείχνει την επίδραση της παλιάς
συμμαχίας ανάμεσα στη χώρα αυτή και στη Γαλλία.

Για αιώνες οι κουζίνες των κατοίκων των χάϊλαντ δημιουργούσαν
πιάτα όπως κρεμμώδεις σούπες, κυνήγι μπρεζέ σε κρασί, πλούσιες
σάλτσες και γλυκά, πιάτα με σολομό και πέστροφα που αφθονούν το
καλοκαίρι στα ποτάμια και πιάτα με ελάφι και λαγό. Στα Λόουλαντς
και στις πόλεις Γλασκόβη και Εδιμβούργο, φτιάχνονται υπέροχα ψωμιά,
κέικ και μπισκότα. Στη Σκωτία η μέρα αρχίζει με ένα θρεπτικό πρωϊνό
από πόριτζ βρώμης (που τρώγεται παραδοσιακά χωρίς
ζάχαρη), τηγανητό ζαμπόν και αυγά ή φρέσκο ψάρι, καπνιστό
μπακαλιάρο, μια σπεσιαλιτέ των βορειοανατολικών ακτών, που
ποσσάρεται σε γάλα, μεγάλη ποικιλία σε λουκάνικα, καθώς και τοστ,
ψωμί από αλεύρι βρώμης ή ζεστά κουλουράκια με μαρμελάδα και τσάι ή
καφέ.

Το κύριο γεύμα της ημέρας περιλαμβάνει συνήθως σούπα που, αν
είναι μια παχιά σούπα από κρέας, μπορεί να σερβιριστεί με βραστές
πατάτες σαν κύριο πιάτο και ψάρι όπως πέστροφα, σολομός ή
μπακαλιάρος, κρέας βοδινό ή αρνί, κυνήγι ή λουκάνικα, πίτες ή
αιματιές (είδος λουκάνικου). Πουτίγκες φτιαγμένες στον ατμό ή
ψημένες καθώς και τάρτες φρούτων (συνήθως βατόμουρων) συμπληρώνουν
το γεύμα για το βράδυ.

Ένα ελαφρύ δείπνο, που ονομάζεται «χάϊ τι». Το φαγητό
περιλαμβάνει κρύα κρέατα, χωριάτικη πίτα, ψάρι και τσιπς ή μπέικον
και αυγά. Διάφορα μπισκότα, κουλουράκια, κέϊκ υπάρχουν πάντα στο
τραπέζι. Σπεσιαλιτέ ένα κέϊκ πασπαλισμένο με κομμένα αμύγδαλα,
το κέϊκ Νταντί. Εθνικό ποτό, το
ουΐσκι, γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Top