ΣΥΜΗ

Σύμη  ταξίδι  διακοπές  εκδρομές  αξιοθέατα  πληροφορίες

Η Σύμη ανήκει στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Δωδε­κανήσων. Βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μικρός Ασίας και έχει περίπου 2.500 κατοίκους, που ασχολούνται με τον τουρισμό και το εμπόριο. Παλαιότερα ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής σφουγγαριών, με μεγάλο σπογγαλιευτικό στόλο. Έτσι, μέχρι το 1930, λόγω και της οικονομικής ευμάρειας, ζούσαν στο νησί 25.000 άνθρωποι.

Οι οικισμοί της έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι και το κυριότερο αξιοθέατο είναι η αρχιτεκτονική των κτισμάτων τους. Οι μικροί οικισμοί Πέδι και Νημποριό βρίσκονται κοντά στην πόλη της Σύμης και συνδέονται με τακτική συγκοινωνία. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ακατοίκητο και αναξιοποίητο. Η Σύμη έχει κλίμα εύκρατο, με λίγες βροχές, ήπιο χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια, ενώ το τοπίο είναι ορεινό και άνυδρο.

Η  Σύμη αποτελείται από δύο οικισμούς, τον Γιαλό (λιμάνι) και το Χωριό (Άνω Σύμη). Κύριο αξιοθέα­το και των δύο είναι η υπέροχη νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Ο Γιαλός είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Σύμης. Στην είσοδο δεσπόζει ο δημοτικός πύργος με το ρολόι (1880), το καμπαναριό της Ευαγγελίστριας και τo γλυπτό άγαλμα του Μικρού ψαρά. Στον Γιαλό θα δείτε και την οικία Καμψοπούλου, ένα μεγαλοπρεπές αρχοντικό όπου στις 8 Μαΐου 1945 ο στρατηγός Βάγκνερ υπέγραψε την παράδοση της Δωδεκα­νήσου στους συμμάχους. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το Ναυτικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μικρογραφίες καραβιών, χάρτες, ναυτικά εργαλεία, καθώς και εξαρτήματα της σπογ­γαλιείας (στολή δύτη κ.ά.).

ΧΩΡΙΟ (άνω Σύμη): Ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Όμορφες γειτονιές με καλοδιατηρημένα αλλά και ερειπωμένα αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια και θέα στο λιμάνι. Αξίζει η διαδρομή με τα πόδια από τον Γιαλό στο Χωριό. Θα ανεβείτε τα 500 σκαλοπάτια της Καλής Στράτας, περνώντας ανάμε­σα από όμορφα πετρόχτιστα αρχοντικά. Στον δρόμο θα συναντήσετε και το Φαρμακείο ή Σπετσιάτα (1884). Επισκεφθείτε επίσης την εκκλη­σία της Παναγιάς, με υπέροχες τοιχογραφίες, το Κάστρο των Ιπποτών και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης, με παλαιο­χριστιανικά, βυζαντινά και λαογραφικά εκθέματα.

ΠΕΔΙ: Λιμανάκι με πράσινο και παραλία. Κάποτε ήταν το παραθεριστικό κέντρο των εύπορων Συριακών. Στον δρόμο προς το Χωριό υπάρχουν ίχνη απο­λιθωμένου δάσους.

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (ΝΗΜΠΟΡΙΟ): Παραθεριστικός οικισμός δίπλα σε μικρή, αμμουδερή παραλία. Επισκεφθείτε τα Δώδεκα Σπήλαια (κατακόμ­βες), δώδεκα υπόσκαψα που χρησίμευαν στα βυζαντινά χρόνια ως εργαστήριο ζωγραφικής.

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ: Κλειστός όρμος, όπου βρίσκεται η ανδρική μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, πολιούχου Αγίου του νησιού. Η μονή δια­θέτει ξενώνα 500 ατόμων, είναι στολισμένη με βυζαντινές αγιο­γραφίες, ενώ στην αυλή δεσπόζει το ψευδομπαρόκ καμπαναριό. Δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, την εικόνα του Αγίου με το ασημένιο πουκάμισο και το βοτσαλωτό δάπεδο. Στη μονή υπάρχουν και δύο μουσεία, ένα λαογραφικό και ένα με λατρευτικά εκθέματα, καθώς και βιβλιοθήκη με παλιά βιβλία και χειρόγραφα. Μπορείτε να πάτε στον Πανορμίτη από τον Γιαλό με αυτοκίνητο ή και με πλοιάριο (1 ώρα). Απέναντι θα δείτε το νησάκι Σεσκλί, ενώ δίπλα, στην τοποθεσία Φανερωμένη, το οχυρωμένο μοναστήρι του Με­γάλου Σωτήρα.

ΜΟΝΗ ΡΟΥΚΟΥΝΙΩΤΗ: Οχυρωμένη μονή, πρώην σταυροπηγιακή, με τοιχογραφίες του 15ου και του 18ουαι.

Φεστιβάλ Σύμης: 1η Αυγούστου. Το πλοίο του φεστιβάλ ξεκινάει από τον Πειραιά. Δωρεάν μουσικές, λογοτε­χνικές, θεατρικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Το έθιμο του Κουκουμά: 2η Μαΐου. Οι ανύπαντρες κοπέλες ζυμώνουν μια αλμυρή πίτα και την τρώνε για να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα παντρευτούν. 

 ΣΥΜΗ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ 

Η Σύμη έχει καλές, αλλά όχι εξαιρετικές παραλίες. Τα νερά όμως είναι παντού πεντακάθαρα.

ΝΑΝΟΥ: Όρμος περιτριγυρισμένος από βραχώδεις λοφίσκους. Η καλύτερη και μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Βό­τσαλο, ομπρέλες και ταβερνάκι στη σκιά των λιγοστών δέντρων. Πρόσβαση με καΐκι ή ταχύπλοο.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Μικρή παραλία, με σμαραγδένια νερά, ταβέρνα, ξα­πλώστρες και εισαγόμενη άμμο από τη Ρόδο! Απένα­ντι βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Μαρίνας, με την ομώνυμη εκκλησία. Πρόσβαση με πλοιάριο από το Πέδι ή του Γιαλό.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Μικρή παραλία σε όμορφο περιβάλλον, με λίγα δέ­ντρα. Πρόσβαση με πλοιάριο (30 λεπτά).

ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ: Γραφικός καταπράσινος όρμος. Απέναντι υπάρχει και νησάκι με μοναστήρι. Πρόσβαση με πλοιάριο (45΄).

 Πληροφορίες: Δήμος Σύμης, τηλ. 22460 72515

Top