ΛΑΚΕΡΔΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά παλαμίδα ή ρίκι
  • 1-1½  κιλό αλάτι χοντρό
  • ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε την παλαμίδα, αφαιρείτε το κεφάλι και τα εντόσθια.
Την κόβετε φέτες μετρίου μεγέθους περίπου 1½-2εκ. και τις
καθαρίζετε από το αίμα που είναι γύρω από την ραχοκοκαλιά. Τις
ξεπλένετε και τις βάζετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Αφήνετε τις
φέτες ψαριού στο νερό για 6 ώρες αλλάζοντας το νερό κάθε 2 ώρες.
Αυτό γίνεται για να καθαρίσει το ψάρι από το αίμα. Μετά τις έξι
ώρες και αφού το νερό είναι καθαρό σουρώνετε τις φέτες ψαριού και
αφήνετε να στραγγίξουν καλά.

Παίρνετε ένα μπολ μεγάλο και βάζετε μια στρώση αλάτι. Βάζετε τις
φέτες ψαριού, την μία δίπλα στην άλλη και τις καλύπτετε με αλάτι.
Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο. Έπειτα από 10 ημέρες
ελέγχετε αν έχουν σκληρύνει (ψηθέι)  οι φέτες του ψαριού αν
ναι, τις βγάζετε από το μπολ και τις πλένετε με κρύο νερό 3-4
φορές. Αφαιρείτε προσεκτικά το δέρμα και το κόκαλο, τις ξεπλένετε
και βάζετε σε ένα μπολ Σκεπάζετε με κρύο νερό και το βάζετε στο
ψυγείο για 2 ημέρες αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Με αυτόν τον
τρόπο ξαλμυρίζετε το ψάρι.

Βγάζετε τα κομμάτια από το νερό, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας
και τα βάζετε σε ένα βάζο με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο (να καλύπτει).
Κλείνετε και τοποθετείτε στο ψυγείο. Αφήνετε 2-3 ημέρες, έπειτα
σερβίρετε την «Πολίτικη» λακέρδα με λίγο ξερό κρεμμύδι και
μπόλικο λεμόνι. Συνοδεύει όσπρια, χόρτα και είναι υπέροχος μεζές
για ούζο.

Top