ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Τα ζυμαρικά χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης Κρητικό στο
τραπέζι. Φτιάχνονται στο κάθε νοικοκυριό με αγνά παραδοσιακά υλικά.
Σταρένιο αλεύρι, γάλα πρόβειο και αυγά από τις δικές τους κότες,
είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί κάθε σπίτι για να φτιάξει αυτά τα
ξεχωριστά πιάτα.

 

 

Αυγόχυλος: Από τα λίγα κρητικά παραδοσιακά
ζυμαρικά που περιέχουν αυγά. Στο σχήμα μοιάζουν με κοντές
ταλιατέλες.

Καλογερίστικα μακαρόνια: Πρόκειται για ένα
κορδόνι από ζύμη, το οποίο έκοβαν με τα δάχτυλα τους οι νοικοκυρές,
δημιουργώντας μέσα τους κοιλότητες. Πρόκειται για ένα
νηστίσιμο ζυμαρικό, ευρέως διαδεδομένο στα μοναστήρια της Κρήτης.
Συχνά ζυμωνόταν και με κριθαρένιο αλεύρι.

Λαζάνια: Διαδεδομένο ζυμαρικό
«πολυτελείας» στην Κρήτη, το οποίο παρασκευαζόταν σε
εορταστικές  περιόδους (Χριστούγεννα).

Απόκριες, γεννητούρια: Γνωστό και από την
εποχή της ενετοκρατίας και προφανώς γαστρονομικό υπόλοιπο εκείνης
της εποχής. Πρόκειται για ζυμαρικά πλατιά, τα οποία ζυμώνονται με
αλεύρι, γάλα, αυγά και βούτυρο. Βράζονται πάντα σε ζωμό από
κοτόπουλο ή κατσίκα.

Λαντουρίδια: Μικρά φρέσκα μπαλάκια από αλεύρι,
αλάτι και νερό, που βράζονται επιτόπου σε ζωμό κρέατος και έχει υφή
σούπας. Συχνά μια μικρή ποσότητα από αυτά τηγανίζονται και
προστίθενται στο τέλος του βρασίματος. Είναι ένα είδος ζυμαρικών
πολύ σπάνιο πια.

Μαγκίρι: Είδος ζυμαρικών (χωρίς αυγά) από την
Κρήτη, μικρά και τετράγωνα στο σχήμα. Πολλές φορές η ζύμη περιέχει
ελαιόλαδο, όπως σχεδόν όλα τα πατροπαράδοτα ζυμαρικά της Κρήτης.
Καταναλώνονται χωρίς να ξεραθούν, αφού αλευρωθούν καλά για να μην
κολλήσουν βράζονται τα μισά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα άλλα μισά
τηγανίζονται και προστίθενται στην κατσαρόλα. Σερβίρονται με άφθονο
τριμμένο ανθότυρο.

Σχιουφιχτά: Άλλο Κρητικό παραδοσιακό ζυμαρικό,
κυρίως από την Ανατολική Κρήτη. Η ζύμη είναι απλή – αλεύρι, αλάτι,
νερό και… λίγο λάδι. Το σχήμα είναι δύσκολο να το πετύχει
κανείς. Οι νοικοκυρές τύλιγαν σε ένα λεπτό στρογγυλό ξύλο,
λωρίδα ζύμης πλάτους έξι εκατοστών και την έστριβαν σε ρολό με
τρόπο που στο εσωτερικό της να δημιουργείται κενό.

Τριφτούδια ή Τριφτιλίδια: Τοπικά ζυμαρικά της
Κρήτης, χωρίς αυγά, που μοιάζουν πολύ με κριθαράκι. Παρασκευάζονται
χρησιμοποιώντας άφθονο αλεύρι, ώστε να μην κολλήσουν στο μαγείρεμα.
Το έξτρα αλεύρι κοσκινίζεται πριν βραστούν.

Ξινόχοντρος: Στην Κρήτη ο (τραχανάς)
ξινόχοντρος στην τοπική διάλεκτο φτιάχνεται από ψιλοσπασμένο σιτάρι
(το γνωστό πλιγούρι ή χόντρος). Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως
πιο πηχτή από άλλες σούπες και μπορεί ναι περιέχει κάποιο είδος
κρέατος.


ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ Α έως το Ω

Top