TARTE TATIN (Τάρτα Τατέν) ΓΑΛΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ. βούτυρο κομμένο κύβους σε θερμοκρασία
    περιβάλλοντος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι

ΓΕΜΙΣΗ

  • 7-8 μήλα
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. άχνη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 σφηνάκι νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα μπολ, κάνετε μια τρύπα στο
κέντρο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύετε μέχρι να
ενωθούν τα υλικά και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα
τοιχώματα. Απλώνετε μια διάφανη μεμβράνη στον πάγκο, βάζετε την
ζύμη επάνω και την πιέζετε ελαφρά να γίνει επίπεδη την τυλίγετε και
την βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Πλένετε, καθαρίζετε
και κόβετε τα μήλα στην μέση, αφαιρείτε τα σπόρια, τα περνάτε με
χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

1ος ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑΤΟΣ ΜΗΛΩΝ:
Βάζετε σε ένα τηγάνι το οποίο μπαίνει και στο φούρνο το βούτυρο, σε
μέτρια προς δυνατή φωτιά να λιώσει και πασπαλίστε την ζάχαρη. Ρίξτε
το νερό σιγά-σιγά με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε. Κάντε μια
καραμέλα καφέ. Να είστε προσεκτικοί μην αφήσετε να σκουρύνει η
καραμέλα πολύ γιατί θα δώσει μια πικρή γεύση στην τάρτα σας. Βάζετε
τις φέτες μήλων πάνω από την καραμέλα με το κοίλωμα προς τα επάνω.
Ρίξτε το χυμό λεμονιού και ψήστε για 10΄-15΄ σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180οC. Αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν λίγο και
ανοίγετε το φύλλο. Τοποθετείτε το φύλλο πάνω από τα μήλα και ψήνετε
για 20΄-25΄ στους 200οC. Όταν το φύλλο έχει χρυσαφένιο
χρώμα, η τάρτα είναι έτοιμη. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει για 15΄
και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.

2ος ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑΤΟΣ ΜΗΛΩΝ: Βάζετε στο
τηγάνι το βούτυρο να λιώσει, ρίχνετε την ζάχαρη, αφήνετε 2΄-3΄ να
καραμελώσει και ρίχνετε μέσα τα μήλα. Προσθέτετε τον χυμό από ένα
λεμόνι και κανέλα. Ψήνετε με σκεπασμένο το τηγάνι για 10΄-15΄.
Αφήνετε να κρυώσουν και βάζετε το φύλλο της ζύμης. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20΄.

ΣΗΜ.: Αν δεν έχετε τηγάνι που ψήνει και στο
φούρνο, καραμελώστε τα μήλα και αδειάστε τα προσεκτικά όσο είναι
ζεστά σε ένα μικρό ταψί.

Top