ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΤΣΠΑΝΙ

  • 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 6 αυγά ξεχωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. κακάο

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 1 ποτήρι καυτό νερό
  • 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ ή 2 φλιτζ. εσπρέσσο
  • 3 κ.σ. αμαρέτο

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. αμαρέτο

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

  • 2 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι
και το κακάο και το αφήνετε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ βάζετε
τα ασπράδια με 2-3κ.σ. ζάχαρη. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μια
σφιχτή μαρέγκα. Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμη τη βάζετε στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, τις
βανίλιες και το αμαρέτο. Χτυπάτε τα υλικά με το μίξερ για 10΄
περίπου, μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα. Όταν είναι έτοιμη η
κρέμα, βγάζετε τη μαρέγκα από το ψυγείο. Ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά
στην κρέμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά, μέχρι να
ομογενοποιηθεί. Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να
ενσωματωθεί στην κρέμα. Απλώνετε το μείγμα ομοιόμορφα, σε ένα
βουτυρωμένο ταψί 25×40. Ψήνετε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180οC για 30΄ περίπου. Μέχρι να ψηθεί το
παντεσπάνι ετοιμάζετε την κρέμα. Βάζετε σε ένα μπολ την κρέμα
γάλακτος, το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη και τις 2κ.σ. αμαρέτο.
Χτυπάτε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να έχετε μια σφιχτή κρέμα.
Όταν την ετοιμάσετε, τη βάζετε στο ψυγείο. Ετοιμάζετε και το μείγμα
καφέ. Σε ένα μπολ βάζετε το ζεστό νερό. Ρίχνετε τον καφέ και το
αμαρέτο. Ανακατεύετε για 1΄-2΄ μέχρι να διαλυθεί ο καφές καλά.
Αφήνετε το μπολ στην άκρη να κρυώσει. Βγάζετε το παντεσπάνι από τον
φούρνο. Με ένα μαχαίρι το κόβετε γύρω-γύρω από τα τοιχώματα (να
ξεκολλήσει). Αναποδογυρίζετε το ταψί, σε ένα σταθερό σημείο, για να
βγάλετε το παντεσπάνι. Το κόβετε με ένα μεγάλο μαχαίρι οριζόντια
στη μέση και το χωρίζετε στα δύο. Βάζετε το ένα κομμάτι παντεσπάνι
σε μια πιατέλα ή στο ταψί που το ψήσατε και το ραντίζετε με το μισό
μείγμα καφέ-αμαρέτο. Απλώνετε ομοιόμορφα τη μισή κρέμα στο
παντεσπάνι και την πασπαλίζετε με 1κ.σ. κακάο. Σκεπάζετε την κρέμα
με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και το ραντίζετε με το υπόλοιπο
σιρόπι. Στρώνετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα. Βάζετε το τιραμισού
στο ψυγείο για 5-6 ώρες περίπου. Σερβίρετε το γλυκό αφού το
πασπαλίσετε με κακάο και σοκολάτα.

Top