ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ή ΡΑΚΗ

Καθε Οκτώβριο και Νοέμβριο  η Κρήτη απ’ άκρη σ’
άκρη,  μαζεύεται γύρω από ένα καζάνι.

Όχι για να αποστάξει τα στραφύλια της μόνο, αλλά για να
βγάλει και το απόσταγμα της ψυχής της.

Να επιστρέψει στις συνήθειες των προγόνων της.
Να πιει ρακή, να πει ιστορίες και να «αντιγυρίσει»
μαντινάδες
.

 

Στην Κρήτη η ρακή ή αλλιώς τσικουδιά, περιέχει περίπου 37%
αλκοόλ γεγονός που το κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών
αλκοολούχων ποτών. Κάθε φθινόπωρο μετά τον τρύγο και τα πατήματα
για τον μούστο και το φρέσκο κρασί, σειρά έχει η παρασκευή της
τσικουδιάς.

Η λέξη τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα
υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και
κουκούτσια. Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή χρησιμοποιείται η
τούρκικη λέξη ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα διότι
αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη
κανενός άλλου αρωματικού φυτού.

Σήμερα για την παραγωγή της τσικουδιάς λαμβάνουν χώρα δύο ή
τρεις αποστακτικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχει σπίτι στην Κρήτη, χωρίς ένα μπουκάλι
τσικουδιά
άμεσα διαθέσιμο κάθε στιγμή. Μ’αυτήν ξεκινούν τα
γλέντια και οι χαρές, υποδέχονται οι Κρητικοί τους επισκέπτες, μ΄
αυτήν χωρατεύουν στα καφενεία ή κάνουν τις σοβαρές τους κουβέντες.
Συνοδεύεται από κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες, μα για
τους γνώστες πάει καλύτερα με οφτές πατάτες, ελιές, λάχανο ωμό,
αγγουράκι, χοχλιούς και παξιμάδια.

Τα γλέντια ακόμη και την ώρα της παραγωγής της τσικουδιάς στις
κρητικές καζανιές είναι ονομαστά. Γύρω από τα καζάνια, βγαίνει η
πρώτη ρακή, συγκεντρώνονται οικογενειώς, παρέες, καλεσμένοι – φίλοι
και γλεντάνε.

Για τον επισκέπτη – ταξιδιώτη που θα παραβρεθεί σε
ρακοκάζανο, είναι μια μοναδική εμπειρία που σπάνια συναντά. Και
σίγουρα θα θυμάται, με ένα μπουκάλι τσικουδιά που θα πάρει μαζί του
φεύγοντας, την κρητική παράδοση και φιλοξενία!!!

Top