ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. φακές
  • 2 πατάτες τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3 πράσα σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ξίδι από λευκό κρασί (για το σερβίρισμα)
  • 1 lt σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και
σοτάρετε τα πράσα. Αλατοπιπερώνετε και όταν μαλακώσουν λίγο (μετά
από 5΄-6΄), προσθέτετε τις φακές. Ανακατεύετε μέχρι να λαδωθούν
καλά οι φακές και προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύετε
και μόλις αρχίσει να κολλάει ο πελτές στον πυθμένα της κατσαρόλας,
ρίχνετε το ζωμό ή το νερό. Προσθέτετε τις τριμμένες πατάτες, το
μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα, ανακατεύετε και αφήνετε τη
σούπα να βράσει για περίπου 40΄ σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να γίνουν
οι φακές. Αν δείτε ότι χρειάζεται επιπλέον υγρό, προσθέτετε λίγο
ζωμό ή νερό. Αποσύρετε, αφαιρείτε το δαφνόφυλλο και πολτοποιείτε τη
σούπα στο μπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις. Σουρώνετε τον πολτό, σε
λεπτό σουρωτήρι – σήτα, για καλύτερη υφή. Ρυθμίζετε την πυκνότητα
της σούπας σύμφωνα με το γούστο σας, βράζοντάς την ή αραιώνοντάς
την με λίγο βραστό νερό. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε τη
σούπα με λίγες σταγόνες ξίδι.

Top