ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Στην καρδιά της Ηπείρου, σε μία ορεινή περιοχή βορειοανατολικά των Ιωαννίνων ξεπροβάλει το Ζαγόρι.

Το Ζαγόρι αποτελείται από 46 παραδοσιακά χωριά, με φυσικά σύνορα το Μιτσικέλι, την Γκαμήλα και τον Αώο. Πλούσια σε βλάστηση, με πεύκα, έλατα, κρυστάλλινα νερά και εξαιρετικές τοποθεσίες, η περιοχή αυτή μαγεύει τους επισκέπτες με τη μεγαλοπρεπή, παρθένα φύση της.

Το ανθρώπινο στοιχείο, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον, εκφράζεται μέσα από υπέροχα τοξωτά πέτρινα γεφύρια, επιβλητικά αρχοντικά χαρακτηριστικής ντόπιας αρχιτεκτονικής και παλιές πανέμορφες εκκλησίες. Πολλά από τα χωριά έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακοί οικισμοί.

Τα χωριά, σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, υπήρχαν από το 912μ.Χ.

Το όνομα Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο το 1321 και έχει σλάβικη προέλευση. Το τοπωνύμιο προήλθε από τις λέξεις «ζα» που σημαίνει πίσω και «γκόρι» που σημαίνει βουνό. Άρα, Ζαγόρι σημαίνει «τόπος πίσω από το βουνό».

Η περιοχή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λόγω των προνομίων που απέσπασαν οι κάτοικοι από τους κατακτητές. Το 1430, μετά από συμφωνία με εκπρόσωπο του σουλτάνου, εντάχθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, διατηρώντας όμως καθεστώς αυτοδιοίκησης.

Σημαντικοί έμποροι και βιοτέχνες, οι Ζαγορίσιοι αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο οικονομικά, αλλά και πνευματικά, όταν αρκετοί από αυτούς μετανάστευσαν γύρω στο 1600 στη Ρουμανία και στη Ρωσία. Οι θεραπευτές που εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών του Βίκου, οι περίφημοι Βικογιατροί, άφησαν ιστορία. Εδώ γεννήθηκαν και πολλοί από τους εθνικούς μας ευεργέτες.

Το Ζαγόρι χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό τμήμα.

Το Δυτικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και περιλαμβάνει κάποια από τα ομορφότερα και δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής. Τα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη που είναι η Αρίστη, το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, ο Βίκο, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι.

Το Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοανατολικά της όλης των Ιωαννίνων και αποτελείται από λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου όμορφα χωριά. Αυτά είναι η Βοβούσα, Δεμάτι, Ιτέα, Καστανώνας, Πέτρα, τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Φλαμπουράρι, Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), καθώς και οι όμορφοι συνοικισμοί Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

Το Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται βόρεια των Ιωαννίνων και περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήπου, Ασπράγγελοι, Δίλοφο, Κουκούλι, Καπέσοβο, τα Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω Πεδικά, Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Τσαπέλοβο. Σκαμνέλι, Νεγάδες, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

Οι αλπικές λίμνες, οι χαράδρες, τα ποτάμια, η πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με το φαράγγι του Βίκου, δημιουργούν στην περιοχή ένα τοπίο άγριας και παρθένας φύσης.

Τα χωριά του Ζαγορίου διατρέχει ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα νερά του –ένα από τα ελάχιστα ποτάμια που το νερό του είναι πόσιμο- που σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, τα επιβλητικά φαράγγια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών δημιουργεί ένα από τα μαγευτικότερα τοπία.

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και θα σας ταξιδέψουν στην αυθεντικότητα και την γνήσια παράδοση.

Τα Ζαγοροχώρια παρά τη αξιόλογη τουριστική τους ανάπτυξη δεν έχασαν το παραδοσιακό τους χρώμα και έμειναν ανέγγιχτα στο χρόνο. Η αίσθηση του χρόνου χάνεται και ο επισκέπτης βλέπει ζωντανή την παράδοση και την ιστορία του Ζαγορίου. Η άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές, τα ποτάμια, τις αλπικές λίμνες, τα απόκρημνα φαράγγια εναρμονίζεται με την ανθρώπινη δημιουργία, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα πετρόκτιστα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τα λιθόκτιστα καλντερίμια.

Υπάρχει πληθώρα επιλογών για τη διαμονή σας όπως ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, δωμάτια, αρχοντικά, που συνδυάζουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου λειτουργούν εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να γευθείτε παραδοσιακές γεύσεις και τις φημισμένες πίτες της περιοχής.

ΕΛΑΤΗ: Απολαύστε την πανοραμική θέα όλου του Ζαγορίου.

ΔΙΛΟΦΟ: Παραδοσιακό χωριουδάκι, με γραφικά πέτρινα δρομάκια και καλοδιατηρημένα επιβλητικά αρχοντικά, ιδανικό για έναν περίπατο με τα πόδια. Κατεβαίνοντας από το Δίλοφο επισκεφτείτε το γεφύρι του Κόκκορα.

ΚΗΠΟΙ: Από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί ανέγγιχτη τη φυσιογνωμία του τοπίου του. Διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο, με παραδοσιακά εκθέματα από τη συλλογή του Αγάπιου Τόλη. Κοντά του θα συναντήσετε το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα και τα οχτώ παλιά πέτρινα γεφύρια του Βοϊδομάτη.

ΚΟΥΚΟΥΛΙ: Δοκιμάστε νόστιμες πίτες και δείτε τη σπάνια συλλογή του Κώστα Λαζαρίδη με φυτά από τη χαράδρα του Βίκου

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ: Κεφαλοχώρι του κεντρικού Ζαγορίου. Επισκεφθείτε την περίφημη μονή Ρογκοβού του 1050, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

ΣΚΑΜΝΕΛΙ: Γραφικό χωριουδάκι, με εκκλησάκια και παραδοσιακά σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν λαϊκές ζωγραφιές του 18ου και 19ουαι.

ΒΙΤΣΑ: Ένας από τους σπουδαιότερους οικισμούς του κεντρικού Ζαγορίου, με όμορφη θέα, πολλά αρχοντικά, ένα περίφημο κιόσκι και εκκλησίες τυπικής αρχιτεκτονικής του 17ου και 18ουαι.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ: Όμορφο παραδοσιακό χωριό στο κεντρικό Ζαγόρι, με υπέροχα πέτρινα αρχοντικά και γραφικά πετρόχτιστα μονοπάτια. Δεσπόζει στη χαράδρα του Βίκου. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής του 1412, στις παρυφές του φαραγγιού του Βίκου. Η μοναδική θέα από τον κατακόρυφο γκρεμό 600μ. θα σας κόψει την ανάσα. Οι θαρραλέοι μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι στο φρύδι του γκρεμού και να φτάσετε στη Μεγάλη Σπηλιά, που χρησιμοποιήθηκε επί Τουρκοκρατίας ως κρησφύγετο, σώζοντας πολλούς Έλληνες. Για ακόμα, καλύτερη θέα επισκεφθείτε το φυσικό μνημείο και παρατηρητήριο της Οξιάς, επτά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονοδενδρίου, με τεράστιους επάλληλους βράχους από παράλληλα στρώματα πέτρας, σε ύψος χιλίων μέτρων πάνω από το φαράγγι του Βίκου.

ΑΡΙΣΤΗ: Όμορφο χωριό πάνω από τον Βοϊδομάτη, με εύφορη κοιλάδα που περνάει μέσα από τη χαράδρα του Βίκου και εκτείνεται ως τη γειτονική Αλβανία.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ: Το πιο όμορφο ίσως από τα Ζαγοροχώρια, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια κι ενδιαφέρουσες εκκλησίες με θαυμάσια καμπαναριά. Διαθέτει πολλές ταβέρνες, ξενώνες, μπαρ και καφενεία, καθώς εκεί κυρίως συγκεντρώνεται η τουριστική κίνηση.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ: Στους πρόποδες της Αστράκας, που εντυπωσιάζει με τα ψηλά επιβλητικά βράχια, τους περίφημους «πύργους» της, βρίσκεται αυτό το γραφικό χωριουδάκι. Δίπλα του κυλάνε τα κρυστάλλινα νερά μικρού ποταμού, σχηματίζοντας λιμνούλα που προσφέρεται για κολύμπι.

Top
hacklink al hack forum crack forum php shell indir siber güvenlik blog wordpress nulled themes