Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 

«Νά’ταν η θάλλασσα κρασί και τα βουνά μεζέδες κι οι
βάρκες κρασοπότηρα να πίνουν οι γλετζέδες»
.

Η παραδοσιακή καντάδα  αποπνέει την αγάπη των
Ζακυνθινών για την μουσική και το καλό φαγητό.

Η πλούσια αγροτική παραγωγή της βασίζεται στην αγροτική
καλλιέργεια. Κυριαρχούν οι ελιές, τα εσπεριδοειδή και τα
αμπέλια
.

 

Το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Ζακύνθου φημίζεται για την γεύση και
το άρωμά του. Από το 2010 έχει πιστοποιηθεί ως Προστατευόμενης
Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Τα αμπέλια της αν και παράγουν
αξιόλογα κρασιά, δεν είναι ευρέως γνωστά. Βερνέα
και Αυγουστάτους είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες
κρασιών με φίνο άρωμα και εκλεπτυσμένη γεύση. Το βερνέα λευκό –
ξηρό κρασί που γίνεται από σπάνιες πλέον ποικιλίες, όπως
γουστολίδι, σκιαδόπουλο. Μουστελάδα: Το κόκκινο ημίγλυκο ξηρό κρασί
συνήθως από ποικιλία που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια. του
νησιού.

Ιδιαίτερο προϊόν της Ζακύνθου η μαύρη σταφίδα
με το μεγάλο καρπό, υπέροχα νόστιμη, ψωμωμένη. Προϊόν ΠΟΠ. Η Ένωση
της Ζακύνθου τυποποιεί και προωθεί τα προϊόντα του νησιού εντός και
εκτός Ελλάδας. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και ανεξάρτητοι μικροί
παραγωγοί στην προώθηση των προϊόντων τους.

Ένα ακόμη γνωστό προϊόν του νησιού είναι το λαδοτύρι. Φτιάχνεται
από γάλα κατσικίσιο και πρόβειο. Έχει αλμυρή και πικάντικη γεύση,
διατηρείται σε λάδι. Πρέντζα: Φρέσκο τυρί με
κρεμώδη υφή. Άλλα εκλεκτά τυριά είναι η φρέσκια γραβιέρα και
φρέσκια μυζήθρα, αλμυρή και ανάλατη.

Τα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τοπικών γλυκών
του κουταλιού, μαρμελάδων, καθώς και λικέρ. Χαρακτηριστική συνταγή
το
μελάτσο, γλυκό του κουταλιού από διάφορα
φρούτα και εσπεριδοειδή.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ένα ακόμη δυνατό σημείο είναι η τοπική κουζίνα της. Επηρεασμένη
από τους Ενετούς. Πιάτα αυθεντικά. Συνταγές που μαγειρεύονται μέχρι
σήμερα. Κάποιες ίσως προσαρμοσμένες στην σύγχρονη εποχή με επιρροές
από άλλες τοπικές κουζίνες της Ελλάδας.

Κουνέλι στιφάδο, κόκορας μακαρονάδα, με χοντρά μακαρόνια.
«Σάλτσα» ή «σάρτσα» συνταγή με κοκκινιστό κρέας
συνήθως, μοσχάρι, βοδινό ή κάποιο πουλερικό με πηχτή κόκκινη
σάλτσα. Σγατζέτο: Το Ζακυνθινό σπληνάντερο, κυρίως
από κατσίκι ή αρνί περιχυμένο με αυγολέμονο. Αχνιστές
ποπλέτες
(κεφτέδες) με μπόλικο δυόσμο και απλές βραστές
«μπροκολίνες» με λεμόνι. Σοφιαγαδούρα:
Είδος γιαχνί με πατάτες. Το γιαχνί με χόρτα, όσπρια και πατάτες
είναι από τα πιο συνηθισμένα φαγητά στη Ζάκυνθο.
Τλιλικούρδα ή τσιλιπούρδο: Είναι η παραδοσιακή
μαγειρίτσα. Σκορδοστούμπι μελιτζάνα, τσιγαρισμένες μελιτζάνες,
φουρνισμένες με σκόρδο κοπανισμένο, ντομάτα, λάδι και ρίγανη.

Ναυαρχίδα στα γλυκά της το μαντολάτο που
προέρχεται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Το μαντολάτο είναι ένα
γλυκό το οποίο συναντάμε  σε όλα τα Επτάνησα ωστόσο η
Ζακυνθινή παραλλαγή είναι πιο μαστιχωτή. Το όνομά του είναι από την
Ιταλική λέξη (μορτορλα) αμύγδαλο. Η αυθεντική συνταγή επιτρέπει
μόνο αμύγδαλα και όχι άλλους ξηρούς καρπούς. Σήμερα όμως το
μαντολάτο περιέχει διάφορους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι κ.ά.
Υπάρχουν αρκετές τοπικές συνταγές για γλυκά. Η φρυγανιά είναι ένα
ελαφρύ δροσερό γλυκό που θυμίζει εκμέκ. Φριτούρα ή
φιτούρα:
Γλύκισμα που προσφέρεται κυρίως σε γάμους και
πανηγύρια. Πρόκειται για τηγανιτές μπουκιές με σιμιγδάλι,
πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα.

Διαβάστε ακόμα!

Top